TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmeleri bugün başlayacak olan savunma sanayisi ile ilgili yasa teklifinin etki analiz raporuna göre, beyannamelerden maktu tutarda damga vergisi alınmasıyla 28,8 milyar TL gelir elde edilecek.

Bloomberg’in haberine göre, taşınmaz satışlarında alıcı ve satıcıdan 750 TL, diğer işlemlerde de adına işlem yapılandan 375 TL alınması sayesinde toplam 9 milyar TL ek gelir oluşturulması öngörülüyor. Noterlerde yapılan işlemlerden maktu tutarda katılma payı alınması ile oluşturulacak ek gelir 18,4 milyar TL'ye ulaşacak.

Raporda profesyonel ve eğlence amaçlı dronlar için getirilen katkı paylarının yaratacağı etki de incelendi. Buna göre, söz konusu ürünlerden yüzde 20 oranında ÖTV alınması durumunda oluşacak gelir etkisi ithalat için 464 milyon TL olarak hesaplandı. Ancak bunların bir kısmı askeri amaçlı kullanılacağı için oluşacak etkinin daha az olması öngörülüyor.

5 bin TL ve üzerindeki tutarlardaki saatlerden yüzde 20 oranında ÖTV alınması durumunda da oluşacak ÖTV gelir etkisi ithalat için 1,7 milyar TL olarak öngörüldü. Bugün için MTV'ye tabi olmayan motor silindir hacmi 100 cm³'ün altında olan motosikletlerle motor gücü 6 kW'ı geçmeyen sadece elektrik motorlu motosikletlerin vergi kapsamına alınmasıyla, 2025 yılı için yaklaşık 275 milyon TL gelir etkisi öngörüldü. Paketin tamamının gelir etkisinin ise 70 milyar TL'nin üzerinde olması öngörülüyor.

Advertisement