EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

İlk kez yayımlanan mevsim etkilerinden arındırılmış enflasyon verileri Eylül ayı itibariyle manşet enflasyona yakın geldi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre Eylül'de mevsim etkilerinden arındırılmış aylık enflasyon yüzde 2,80 oldu. Ağustos ayı için aynı veri yüzde 2,83 olarak açıklandı.

Verilere göre işlenmemiş gıda ürünleri, enerji ve alkollü içecekler ve tütün grubu hariç fiyatlar mevsim etkilerinden arındırılmış veriye göre yüzde 2,71 arttı.

Enerji, gıda, alkollü içecekler ve tütün ile altın hariç çekirdek gösterge ise aylık yüzde 2,96 arttı ve dört ayın en yüksek enflasyonuna işaret etti.

Ana gruplara bakıldığında hizmet enflasyonundaki yüksek seviye dikkat çekti. Mevsim etkilerinden arındırılmış veriye göre mallar grubunda aylık enflasyon yüzde 2,27 ile genel TÜFE'deki aylık artışın altında kaldı.

Hizmetler tarafında ise aylık yüzde 3,96'lık artışla genel TÜFE'deki aylık artışın üzerinde bir gerçekleşme izlendi.

Enflasyona kira damgası

Hizmetler grubunda en yüksek enflasyona sahip başlık kira oldu. Mevsim etkisinden arındırılmış endekse göre kirada aylık artış yüzde 6,55 oldu. Böylelikle kira Eylül'de en yüksek artış kaydeden başlık olarak da kaydedildi.

Kirayı yüzde 5,58 ile taze meyve ve sebze dışında diğer işlenmemiş gıdalar izledi. İşlenmemiş gıda tarafında da yüksek enflasyon görüldü. Mevsim etkisinden arındırılmış veriye göre işlenmemiş gıda fiyatları aylık yüzde 5,33 arttı.

Advertisement