Moody's: Zayıf TL kredi notu için negatif
-
Moody's'in Pazartesi günkü raporunda Türk Lirası'nda geçtiğimiz hafta görülen düşüşün Türkiye'nin kredi notu açısından negatif olduğu belirtildi
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Investors Service'in Pazartesi günkü raporunda, Türk Lirası'nda geçtiğimiz hafta görülen düşüşün Türkiye'nin kredi notu açısından negatif olduğu belirtildi.
Moody's'in raporunda Çarşamba günü açıklanan cari işlemler dengesi verisinin bir önceki yılın Şubat ayında göre yüzde 60 daha fazla açık vermesinin potansiyelinin önemli ölçüde üzerinde büyüyen bir ekonominin sonucu olduğu ifade edildi.
Türk Lirası'nın bu ya beklenmedik bir şekilde dolar karşısında 4 seviyesini, euro karşısında ise 5 seviyesini aştığı ve 2018 başından bu yana yüzde 8 aşağıda olduğuna dikkat çekilen raporda, dolar/TL'nin Çarşamba günü 4.15 ile rekor düşüğüne geirlediğinin altı çizildi.
Raporda, Türk Lirası'nda süregelen zayıflığın dış hassasiyetinin yüksekliği ve düşük dmöviz rezervi nedeniyle Türkiye ekonomisi için özellikle sorun yarattığı belirtildi ve bu durumun kredi notu açısından negatif olduğu ifade edildi.
TL'deki düşüş enflasyondaki artışta da etkili”
“2017'de cari açık 2016'daki yüzde 3.8'den, yüksek petrol fiyatları ve güçlü ithalat talebinin etkisiyle yüzde 5.6'ya genişledi. İthalattaki büyüme mal ve hizmet ihracatındaki çift haneli artışı denglemekten fazlasını yaptı. Türkiye'nin ihracatının içeriğinde ithalatın payı yüksek miktarda olduğu için zayıf lira cari açık için çift taraflı bir bıçak gibi. Liradaki düşüş bir miktar enflasyondaki artıştan da sorumlu.”
“TCMB'nin döviz rezervi vadesi gelen ya da terar çevrilmesi gereken borcun sadece yarısını karşılıyor”
“Geçen yıl olduğu gibi cari açığın finansman kalitesindeki düşüş, daha fazla borç yaratan kısa süreli portföy girişleri ve doğrudan yabancı yatırımın azalmasıyla birlikte devam ediyor. Dış borç 2017 sonunda 453 milyar dolara yükseldi ve bu GSYİH'nin yüzde 47'sine denk geliyor. Bir önceki yıl bu oran yüzde 47.4 idi. Borcun resmi döviz rezervine oranını kıyaslayan dış hassasiyet göstergemiz, yüzde 200'ün üzerinde ve tırmanıyor. TCMB'nin döviz rezervi 90 milyar doların altında ve vadesi gelen ya da terar çevrilmesi gereken borcun sadece yarısını karşılıyor. Gelişen piyasalar için eşiğimiz yüzde 100 ve altında çünkü piyasa volatilitesine ve dış finansmanda ani duraksamalara maruz kalıyorlar; özellikle Türkiye gibi iç ve dış jeopolitik riskler yüksek olduğunda.”
“Aşırı ısınan ekonomi yüksek enflasyon da etkili oldu”
“Türkiye'nin yüksek enflasyonu ve zayıf dış pozisyonunun arkasındaki bir diğer unsur aşırı ısınan ekonomi. Hükümet ve Merkez Bankası, büyümeyi geçen yıl yüzde 7'nin üzerine taşıyan bir dizi teşvik önlemi aldı; bizim potansiyel büyüme tahminimiz yüzde 3.5 – 4 idi.”
“Türk Lirası yeni baskıya karşı duyarlı”
“Kilit önemdeki yetkililer geçen hafta TL'deki düşüşle mücadele etme konusunda gerekli olursa hamle yapılabileceğini belirtmişti. Bize göre TL, gelecek PPK toplantısında yetkililerin faiz artırımına gitmemesi durumunda yeni baskıya karşı duyarlı. Bu gergin durum, Türkiye'nin dinamik ekonomisi kaynaklı güçlü temelleri ve çok güçlü mali göstergeleriyle yüksek ve giderek artan dış hassasiyeti arasındaki narin denge için önemli bir test.”