Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

Finans sektöründe dijitalleşmenin tam gaz devam ettiği son dönmede, düzenleyici otoriteler çıkardıkları yönetmeliklerle sektöre yön verirken, şirketler de kendilerini ve müşterilerini bu yeni döneme daha hazır kılmak için yoğun çaba harcıyor. Bu anlamda, Türk girişimci İsmet Koyun'un sahibi olduğu Avrupa’nın önde gelen teknoloji firmalarından KOBIL Grup, yeni BDDK Bilgi Sistemleri ve Elektronik Bankacılık Yönetmeliği kapsamında, dünyanın önde gelen bağımsız denetim şirketlerinden birisiyle yürüttüğü denetim sürecini başarıyla tamamladı. Tamamlanan bu denetim süreciyle birlikte KOBIL müşterisi olan bankalar, herhangi bir işlem ya da değişiklik yapmalarına gerek kalmadan yeni yönetmeliğe hazır hale gelmiş oldu. Türkiye’de 1 Temmuz 2020 ve 1 Ocak 2021 olmak üzere iki aşamada yürürlüğe girecek olan yeni Yönetmelik hükümlerine uyumlu olmayan bankaların, internet ve mobil uygulamalarında değişikliğe gitmesine neden olacak bu yeni düzenlemeyle birlikte; uygulama koruma kalkanı (app shielding) ile mobil bankacılık uygulamalarının korunması, internet şubelerinde iki faktörlü doğrulama sürecinin zorunlu kılınması, ilk aktivasyon dışında SMS ile tek kullanımlık şifre gönderilemeyecek olması ve riskli işlemlerde inkar edilemezlik esasına göre işlem imzalama yapılması gibi önemli değişiklikler hayata geçecek.

'SİSTEMLERİMİZİN DENETLENMESİ İÇİN YILDA 400 BİN EURO BÜTÇE AYIRIYORUZ’

Bankacılık sektöründe önemli bir değişimi de beraberinde getirecek olan yeni düzenlemeye ilişkin değerlendirmelerde bulunan KOBIL Grup Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Koyun, “Hali hazırda müşterimiz olan bankalar yeni yönetmeliğe herhangi bir işlem ya da değişiklik yapmalarına gerek kalmadan bugünden hazırlar. Bankaların dijital kanalları için geçerli olan bu düzenlemenin yakın zamanda sigorta, ödeme kuruluşları gibi sektörlere de uyarlanacağını düşünüyorum” derken açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Dünyanın önde gelen denetim şirketlerinden biriyle yürüttüğümüz denetim çalışması müşterilerimize verdiğimiz değerin bir sonucudur. Çünkü biz KOBIL olarak tüm sistemimizi Avrupa’da dört tane laboratuvara üç ayda bir denetletiyoruz ve bu denetlemeye yılda 400 bin Euro bütçe ayırıyoruz. Bu güvenceyi bağımsız şirketler aracılığıyla müşterilerimize vermeliyiz. Aldığımız bu güvence raporu ile müşterilerimizin mevzuata uyum konusundaki tüm sorunlarını çözmüş oluyoruz. Biz, kurumların güvenlik sistemlerini objektif laboratuvarlarda test ettirmeleri gerektiğine inanıyoruz”

KOBIL Grup, yeni BDDK Yönetmeliğine uyum denetimi kapsamında ISAE3000 Güvence Raporu alan ilk şirket oldu. Pazarda, SOFT OTP olarak tanımlanan, uygulama bazlı tek kullanımlık şifre çözümlerine karşın KOBIL, dijital kanallarda tek kullanımlık şifre ihtiyacını da ortadan kaldıran “tek dokunuşla onay” mekanizması ile müşteri deneyimini de en üst seviyeye çıkararak farklılaşıyor.