HABERLER ABONE OL

Abu Dabi merkezli ADQ ile Bank Audi, ADQ’nun Bank Audi’nin iştiraki Odeabank’ın yüzde 96’lık hissesini satın alması için nihai bir anlaşma sağladı.

Açıklamada işlemin mali detayları verilmedi.

Bankadan Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamada, anlaşmaya göre Bank Audi'nin yüzde 76,42 payının yanında, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın yüzde 8 Uluslararası Finans Kurumu'nun yüzde 6,36, IFC FIG Investment Company'nin yüzde 3,43 ve Mohammad Hassan Zeidan'ın yüzde 1,78 oranındaki paylarını ADQ'ya satmayı kabul ettikleri belirtildi.

Odeabank 2012'de alınan izinle Türkiye'de faaliyetlerine başlamıştı.

Bankanın ana hissedarı Bank Audi, merkezi Lübnan'da bulunan ve 7 farklı ülkede, kurumsal, ticari, bireysel, yatırım ve özel bankacılık da dahil olmak üzere bankacılığın tüm alanlarında faaliyet gösteren bölgesel bir bankacılık grubu.

ADQ Grup Başkan Yardımcısı Mansour AlMulla anlaşmayla ilgili şunları söyledi: "ADQ'nun bir parçası olarak, Odeabank, yeni sermayeye erişim sağlayacak ve geniş portföyümüzü Türkiye'deki çekici piyasa dinamikleriyle destekleyerek sinerjileri açığa çıkarmaya olanak tanıyacaktır. Bu yatırımın, Odeabank'ın büyüme planlarının uygulanmasını hızlandırırken finansal hizmetler sektöründe teknolojik inovasyona öncülük edeceğine eminiz."

Bank Audi CEO'su Khalil El Debs ise "Bu işlem, Bank Audi Grubu’nun ana pazarımız olan Lübnan ve Avrupa'daki operasyonlarımıza odaklanma stratejisi ile uyumludur. Türk iştirakimiz Odea Bank A.Ş.'nin ADQ gibi küresel bir kurumun ilgisini çekmiş olmasından memnunuz" diye konuştu.

2022 yılında, ADQ, Türkiye Varlık Fonu ile birlikte, kilit sektörlerde yeni teknolojiler geliştiren veya mevcut teknolojileri iyileştiren şirketlere yatırım yapan 300 milyon ABD doları tutarında bir fon başlattı. Aynı yıl, ADQ, ilaç şirketi Birgi Mefar Grubu'nu satın aldı ve bu şirket, ADQ'nun tamamen sahip olduğu küresel yaşam bilimleri holding şirketi Arcera'nın bir parçası haline geldi. 2023 yılında, ADQ, ülke ile ikili ilişkileri derinleştirmek ve ekonomik gelişimine katkıda bulunmak amacıyla iki mutabakat zaptı imzaladı.

Advertisement