Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

Online ödemelerin 2019 yılını 179 milyar TL bitirmesinin öngörüldüğü belirten Mastercard Dijital Ürünler Direktörü Hakan Tatlıcı, bu rakamın yılda yüzde 35'ler düzeyinde büyüyerek 2021 yılında 326 milyar TL'ye ulaşmasının beklendiğini söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Tatlıcı, Mastercard'ın Avrupa'da yaptığı bir araştırmaya göre, kullanıcıların seçtikleri ürünler sonrasında sepetlerine gittiklerinde, yüzde 65 oranında ödeme sırasında alışverişten vazgeçtiklerini söyledi. Tatlıcı, "Bunun temel sebeplerini inceledik. En büyük neden güvenlik olarak karşımıza çıktı. Alışverişte kart bilgisi girmeyi MasterPass çözdük ve bugün Türkiye'de 2 binden fazla iş yerinde kullanıcılar kendilerini doğrulayarak ödemelerini yapıyor. Bu sayede yüzde 65'lik vazgeçme oranını, yüzde 15-20'lerde iş yerlerine satış olarak döndürdük" diye konuştu. Tatlıcı, MasterPass ile iş yerlerinin tek bir noktadan entegre olabildiklerini de sözlerine ekledi.

'NAKİT KARTA DÖNERSE 43 MİLYAR TL TASARRUF OLUR'

Kartlı ödemelerin dijital ödemeler içinde payı yüzde 20'yi bulmuş durumda olduğunu söyleyen Tatlıcı, bu alanda daha gidilecek yer olduğunu belirtti. Tatlıcı, bu oranın bir kaç yıl önce sadece yüzde 5'ler seviyesinde olduğunu hatırlattı. Burada bir diğer kriterin büyüme oranları olduğunun altını çizen Tatlıcı, bugün kartlı ödemelerin yüzde 13'ler düzeyinde büyüdüğünü, dijital ödemelerin yüzde 40'larda büyüğünü vurgulayarak, "Bu da aslında bize nereye doğru yatırım yapmamızı gösteriyor" dedi.     Türkiye'de kartlı ödemelerin toplam içindeki payının yüzde 41'ler seviyesinde olduğunu ve daha gidecek yer olduğunu ifade eden Tatlıcı, burada daha gidecek yer olduğunu söyledi. Tatlıcı, bugün yapılan nakit harcamaların önümüzdeki 3 yıl içinde dijital olarak yapılması durumunda 43 milyar TL'lik bir tasarruf sağlanacağını belirtti.

'KÜÇÜK İŞLETMELERİN AKILLI TELEFONLARI POS'A DÖNÜŞÜYOR'

Türkiye'de küçük ve bireysel işletmelerin sadece yüzde 28'inde POS cihazı bulunduğunu ve kartlı ödeme kabul ettiğini kaydeden Tatlıcı, öte yandan bu kesimde yüzde 70-80'ler düzeyinde akıllı telefon sahipliği olduğunu söyledi. Kredi kartları içinde temassız kart oranının yüzde 70'ler düzeyinde olduğunu ifade eden Tatlıcı, "Bütün parametrelere bakıldığında bu işletme sahiplerinin elindeki cep telefonlarını POS cihazına çevirirsek sahadaki temassız kartlar bu dükkanlarda ödeme yapabilir. Biz bunu Türkiye'de hayata geçirdik. Yavaş yavaş yayılmaya başladı. Bu, kartın nakde dönüşmesi için çok önemli bir fırsat" dedi. Öte yandan Türkiye'de büyük firmaların kendi aralarındaki ödemelerinin yüzde 50'sinin nakit yapıldığını belirten Tatlıcı, bu uygulamasının bu firmalar için de önemli bir çözüm olacağını sözlerine ekledi.

'TOPLU TAŞIMADA KART KULLANILAN İL SAYISI 25'E ÇIKACAK'

Ulaşımda kart kullanımının da hızla arttığını kaydeden Tatlıcı, şu anda 15 ilde temassız kartların ulaşımda kullanıldığını, 2020 yılında il sayısının 25'e ulaşacağını söyledi.