Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'da koronavirüs vakalarındaki artış ve kısıtlamaların sıkılaşması piyasaları yeniden bozarken, temettü cephesinde canlanma yaşanması yatırımcıların yüreğine biraz da olsa su serpiyor.

Bu yıl temettü ödemelerini durduran 200 önde gelen şirketin altıda biri ödemelere devam ederken, bölgede en fazla ödeme kısıntısı yaşanan İngiltere'de de durum farklı değil.

Stoxx Europe 600 Endeksi'nde yeniden temettü vermeye başlayan 31 şirketin 14'ü İngiliz. Güçlü dönüş yapan diğer bir Avrupa ülkesi altı şirket ile İsveç. Kalan şirketler ise diğer ülkeler arasına dağılıyor.

Veri şirketi Link Group'un İngiltere'deki temettülere ilişkin 21 Ekim tarihli raporunda “En kötüsü geride kaldı ve daha fazla kısıntıya giden az şirket var. Üçüncü çeyrek rakamları krizin şirketlerin faaliyetleri üzerindeki etkisini daha net yansıtıyor.” dendi.

Yakın zamanda temettü dağıtacağını açıklayan şirketlerden bazıları, konut geliştiricileri Bellway Plc. ve Persimmon Plc. İnşaat malzemesi tedarikçisi Ferguson Plc ise pandeminin ilk etkisini beklenenden daha iyi atlatan ve talebin güçlü olduğunun sinyalini veren şirketlerden bir diğeri.

Sigortacıların temettü ödemelerini çoğu sektörden daha fazla kısmalarına karşın onların da birçoğu ödemelere devam etti. Direct Line Insurance Group Plc ve Aviva Plc bunlardan bazıları..

Son dönemde yapılan ödemeler büyük ölçüde ara dönem ödemeleri. Ancak aralarında daha önceden dondurulan yıllık temettüler de yok değil.

Diğer yandan temettü ödemelerine devam eden şirketler arasında en büyükler olmadığını belirtmekte fayda var. Bu şirketler hisse senedi endeksinin yüzde 5'ini oluşturuyor. Bloomberg tarafından derlenen rakamlara göre dağıttıkları miktar da geçen yılki toplamın sadece yüzde 2.5'i kadar.

Yapılacak 5 milyar dolarlık ödemelerle birlikte toplam rakam çok küçük ve Avrupa'da durdurulan ödemelerin onda birinden daha az.

Bankalar ne durumda?

Temettü kısıntılarından en kötü etkilenen sektör bankacılık. Ancak regülatörlerin kısıtlamarına karşın giderek artan sayıda banka yeniden temettü dağıtmalarına izin vermek üzere Avrupa Merkez Bankası'na baskı yapıyor.

HSBC Holdings Plc tarafından Salı günü yapılan açıklamada şartların müsait olması durumunda bankanın 2020 için “muhafazakar” bir temettü dağıtabileceği belirtildi. İngiltere'de bankaların gelecek yıl temettü ödemelerine müsaade edilmesine yönelik planlar değerlendiriliyor.

Temettü konusunda iyimser olmak için nedenler var. Bunlardan biri de mevcut bilanço dönemindeki şirketlerin açıkladıkları finansallar. Öyle ki, Stoxx 600 Endeksi'nde bilanço açıklayan şirketlerin çoğunluğu kâr tahminlerini aştı.