Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD özel sektör stok verilerinin beklenenden daha fazla bir azalma yaşandığını göstermesiyle kazançlarını sürdürerek Londra'da 10 haftadan sonra varil başına 45 doların üzerine çıktı.

Özel sektörün desteklediği Amerikan Petrol Enstitüsü (API) verilerine göre, ham petrol stoklarında geçen hafta 5.15 milyon varil düşüş görülürken benzin ve dizel stoklarında da düşüş yaşandı. Hükümetin açıkladığı resmi veriler ise perşembe günü gelecek.

Bloomberg anketine katılan uzmanların beklentileriyse ham petrol stoklarında 1.9 milyon varil düşüş gerçekleşeceği yönündeydi.

Petrol fiyatları, Joe Biden Başkanlığı ve aşı haberleriyle birlikte geçtiğimiz iki gün boyunca yüzde 11’den fazla yükseliş kaydetti.

Avrupa ve ABD’de koronavirüs vakaları artarken İtalya Nisan ayından bu yana en fazla can kaybını açıkladı, San Francisco da ise yeni karantina önlemleri yolda.

Goldman Sachs, salgında yeni yaşanacak dalgaların yoldaki tümsekler gibi olacağını belirtirken BMO Capital Markets piyasalar Libya’dan gelen fazla üretimle boğuşurken petrolde 50 dolar seviyelerinin görülmesi için çok erken olduğunu söyledi.

Vanda Insights kurucusu Vandana Hari, “Son günlerdeki baş döndürücü işlem trafiği gelecekteki umutların fiyatlanması fakat Avrupa ve ABD’de yeniden yükselişe geçen salgını göz ardı ederek gerçekleri yansıtmıyor.” dedi.

Aralık vadeli Batı Teksas Petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Salı günü yüzde 2.7 değer kazandıktan sonra Londra saatiyle yüzde 3.7 yükselerek varil başına 42.89 dolar seviyesine ulaştı.

Ocak vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında, bir önceki seansta yüzde 2.9 yükseliş kaydettikten sonra yüzde 3.2 artış yaşayarak varil başına 45 doların üzerini gördü.