Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları New York'ta, özel sektör verilerinin ABD ham petrol stoklarında diğer bir artışı daha işaret etmesi ve koronavirüsün yayılmasının ekonomik toparlanmaya ilişkin beklentileri olumsuz etkilemesi ile birlikte geriledi

Vadeli petrol kontratları hafifçe gerileyerek varil başına 40 dolar yakınına geldi, ancak halen Pazartesi günü gördüğü üç ayın en yüksek seviyesi yakınında seyrediyor. ABD'de özel sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) verilerine göre, ham petrol stokları geçen hafta 1.75 milyon varil arttı. ABD'de Çarşamba günü açıklanacak resmi veriler de bunu doğrularsa, stoklar üst üste üç hafta artış gerçekleştirmiş olacak. Öte yandan, ABD'de bulaşıcı hastalıklar konusundaki en üst düzey yetkili Anthony Fauci, Kongre'ye, yeni vakalarda "rahatsız edici bir artış" gördüğünü söyledi.

Londra Brent petrolde kontratlar arasındaki vade farkı Salı günü tekrar contango (uzak vadeli kontratın yakın vadeliden daha pahalı olması) durumuna döndü. Brent üç gündür backwardation (uzak vadeli kontratın yakın vadeliden daha ucuz olması) durumundaydı.

Petrol fiyatları Nisan ayında sıfır seviyesinin altına düşmesinin ardından, üreticilerin üretim kısıntısına gitmesi ve ülkelerin koronavirüs kısıtlamalarını gevşetmesinin talebi artırması ile birlikte ralli yaptı. Dünyanın bazı büyük petrol ticaret şirketleri, talebin hızlı bir şekilde arttığını kaydetti ve OPEC + koalisyonunda kotalarından fazla üretim yapan ülkeler arz kısıntılarına uymaya başladılar, ancak virüs tehdidi halen ciddiyetini koruyor.

API ülke çapında ham petrol stoklarının arttığını işaret etti, ancak ABD'nin petrol depolama ve dağıtım merkezi Cushing, Oklahoma'daki stokların geçen hafta 325,000 varil düştüğünü ve benzin stoklarının 3.86 milyon varil azaldığını bildirdi. Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA), Bloomberg'in düzenlediği ankete göre, ham petrol stoklarında 1.5 milyon varil artış olduğunu açıklaması bekleniyor.

Singapur'da Vanda Insights'ın kurucusu Vandana Hari, "API verileri petrol fiyatları için nötr ila hafifçe destekleyici yönde. Zira ham petrol stoklarındaki artış son haftaların bazılarına göre oldukça düşük," dedi ve "ABD'de virüs vakalarındaki artış, henüz ekonomilerini açan eyaletlerin tekrar kapatmasına yol açmadı. Ancak bu konudaki endişeler ham petrol fiyatlarının daha da yükselmesinin önüne sınır çekecek" değerlendirmesinde bulundu.

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında 36 sent ya da yüzde 0.9 düşerek Singapur saati ile 11:01'de varil başına 40.01 dolara geriledi. Kontrat Salı günü yüzde 0.9 değer kaybetti.

Ağustos vadeli Brent petrol, ICE Futures Europe piyasasında yüzde 0.7 kayıpla varil başına 42.35 dolara indi. Kontrat önceki seansta yüzde 1 düştü.