Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD ham petrol stoklarındaki sürpriz azalmayı takiben Haziran’dan bu yana en büyük yükselişini gerçekleştirdikten sonra,dolardaki güçlenm ile birlikte varil başına 40 doların hafif altına düştü.

New York piyasasında vadeli kontratlar, doların yükselmesi ve dolar cinsinden emtia fiyatlarının daha az cazip hale gelmesiyle, %0.6 düştü.

Bloomberg anketinin artış beklentisinin aksine, Çarşamba günü açıklanan resm, verilere göre, ham petrol stokları Nisan ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Fed Başkanı Jerome Powell’ın güçlü toparlanmanın devam edip etmeyeceğinden emin olmadığını söylemesine rağmen, Fed en azından 3 yıl daha faizleri sıfıra yakın tutacağının sinyalini verdi.

BP ve Trafigura gibi sektör liderleri ve Uluslararası Enerji Ajansı gibi kurumların yavaşlayan piyasa söylemlerine karşın petrol bu hafta varil başına 40 dolar civarına geri döndü. Perşembe günü toplanacak OPEC+ komitesi, koalisyonun kararlaştırdığı üretim kesintilerinin olası bir fazlalığı engellemek için yeterli olup olmadığını tartışacaklar.

Samsung Futures emtia analisti Kim Kwangrae, “Azalan ABD ham petrol stokları ve Fed’in ekonomik toparlanma için gönderdiği sinyaller fiyatları yükseltirken, ABD’deki kasırgadan dolayı sekteye uğrayan petrol arzı üstüne düşeni yerine getirdi,” dedi ve “Ancak zayıf tüketim hala aşağı yönlü bir risk olarak duruyor ve petrol için kısa dönemde zorlu bir yol gözüküyor” diye ekledi.

Ekim vadeli Batı Teksas Petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Singapur saatiyle 12:15'te 50 sent değer kaybederek varil başına 39.66 dolar seviyesine geriledi. Vadeli kontratlar Çarşamba günü %4.9 yükselerek Haziran ayından bu yana en büyük yükselişini gerçekleştirdi.

Kasım vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında, bir önceki seansta %4.2 yükseldikten sonra %1 düşerek varil başına 41.78 dolar seviyesine geldi.