Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Kovid-19 aşı gelişmelerinin küresel enerji talebi toparlanmasını destekleyeceğine dair iyimser beklentilerin artmasıyla, son sekiz ayın en yükseğinde kapattıktan sonra yükselmeye devam etti.

Finans piyasalarında ralli devam ederken vadeli kontratlar New York piyasasında yüzde 1 yükselerek varil başına 45 doların üzerine çıktı. Bank of America’ya göre, küresel gösterge olan Brent petrol seyahat kısıtlamalarının kalkmasıyla birlikte 2021 yazında varil başına 60 dolara kadar yükselebilir.

Tüketim tarafındaki bir diğer olumlu gelişme ise Çin’in 2021 yılında normal bir ekonomik gelişmeye döneceğini duyurması oldu. Çin ve Japonya aynı zamanda Kasım sonunda iki ülke arasındaki seyahatin yeniden başlaması konusunda anlaştılar.

Ham petrol, salı günü Joe Biden’ın resmi göreve geçiş sürecinin başlamasıyla yüzde 4.3 yükseldi.

Petrol fiyatları bu ay neredeyse dörtte bir oranında artış yaşarken, aşı gelişmeleri ve OPEC+’ın üretime geri dönüşü erteleyeceğine dair beklentiler de fiyatları destekleyen ana etkenler arasında yer aldı.

Piyasalar adil ve iyi fiyatlanmış durumda ve önümüzdeki günlerde de kazançlarını sürdürmeli. Australia & New Zealand Banking Group Kıdemli Emtia Stratejisti Daniel Hynes

Ocak vadeli Batı Teksas Petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Singapur saatiyle 01:08’e yüzde 0.9 yükselerek varil başına 45.33 dolar civarında işlem gördü. Kontrat Salı günü 44.91 dolardan kapanış yaparak 5 Mart’tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Ocak vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında, salı günü yüzde 3.9 yukarıda kapattıktan sonra yüzde 1 daha yükselerek varil başına 48.35 dolar seviyesine çıktı.