Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD stokları için karışık bir görünüm işaret etmesi beklenen resmi veriler öncesi varil başına 40 doların altına inerken, koronavirüsten dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı kritik sınırı aştı.

Vadeli kontratlar New York piyasasında, Pazartesi günü son bir haftanın en yükseğinde kapandıktan sonra %0.6 düştü. ABD'de Çarşamba günü Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) tarafından açıklanacak olan resmi verilerin, Bloomberg'in anketine göre, ham petrol stoklarının geçen hafta 1 milyon varil arttığını göstermesi bekleniyor. Ancak benzin ve dizel yakıt stoklarının düşüşünü sürdürmesi öngörülüyor. Küresel koronavirüs kaynaklı can kayıpları ise 1 milyon sınırını geçti.

Petrol ayın başında varil başına 40 doların altına düştükten sonra yeniden yükselmişti, ancak büyük ekonomilerde artan koronavirüs vakaları sürdürülebilir talep toparlanmasıyla ilgili endişeleri artırdı. Piyasalar bunun yanında, OPEC+ koalisyonunun artan arzı ve enerji tesislerine olan blokajın kaldırılmasından sonra üretimi artıran Libya ile de mücadele ediyor.

Singapur’daki ING Group emtia stratejisti Warren Patterson, “Talepteki toparlanmanın yavaşlayacağına inanıyoruz ama petrolün şu anki seviyelerin altına ineceğini düşünmüyoruz” dedi ve “Bazı bölgelerde Kovid-19 vakalarının yükselişi ve kısıtlamalardaki artış geçerliliğini koruyan bir endişe ama hükümetler ulusal karantina uygulamaları yerine muhtemelen daha güdümlü bir yaklaşım benimseyecektir” diye ekledi.

Kasım vadeli Batı Teksas Petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Pazatesi günü %0.9 yükseldikten sonra Singapur saatiyle 12:26’da %0.5 değer kaybederek varil başına 40.38 dolar seviyesine geriledi.

Kasım vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında, bir önceki seansta %1.2 yükseldikten sonra %0.3 düşerek varil başına 42.30 dolar seviyesine geldi.