Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları Cuma günü Asya piyasalarında yükseldi, ancak talep görünümü kötüleşirken, artan petrol arzının piyasaları etkileyebileceği endişeleriyle, son dört haftaya bakıldığında kayıpla geçtiği üçüncü haftaya doğru ilerliyor.

Vadeli kontratlar New York piyasasında, Perşembe günü %1 yükseldikten sonra varil başına 41 dolara doğru ilerledi. Ham petrol, Meclis Sözcüsü Nancy Pelosi ve Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in mali teşvik paketini görüştüklerine dair haberlerle, Wall Street’i takip ederek yükseldi. Ancak sonrasında yatırımcıların paket ile ilgili taviz verileceği ihtimali ile iyimserliklerini kaybetmesiyle ABD hisseleri kazançlarını geri verdi.

Kasım vadeli kontratlar, Fransa ve İngiltere gibi ülkelerde yeniden uygulanmaya başlanan karantina önlemlerinin enerji talep toparlanmasını etkileyeceğine ilişkin endişelerle bu hafta %2 aşağıdaydı.

Petrol traderları, gelecek ay için Irak’ın ihracat kargolarında keskin bir yükselişin olduğunu belirtiyorlar ve Suudi Arabistan’dan sonra OPEC+ koalisyonundaki en büyük petrol üreticisinin toplam üretiminin daha da yükseleceğini kaydediyorlar.

Daha fazla Irak petrolünün piyasalarda olma ihtimali, Libya’nın petrol ihracatını yeniden başlatmasıyla denk geliyor. Standard Chartered PLC analisti Emily Ashford Bloomberg’in bir etkinliğinde, üretimi kısıtlayan OPEC+ anlaşmasının bozulmasının fiyatlar için en büyük aşağı yönlü risk olduğunu söylerken, Uluslararası Enerji Ajansı'nın da petrol talebine ilişkin tahminini bir sonraki raporunda yükseltmekten ziyade büyük ihtimalle azaltacağını vurguladı.

Singapur’daki Vanda Insights kurucusu Vandana Hari, “Irak ve Libya’daki üretim artışları ve Avrupa’da virüsün yeniden yükselmesi, ABD’deki petrol stoklarının azalmasıyla gelen desteğin önüne geçerek aşağı yönlü etki yaptı” dedi ve “Ham petrol bütün finansal piyasalardaki beklentileri ve gidişatı yansıtmaya devam edecek” diye ekledi.

Kasım vadeli Batı Teksas Petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Singapur saatiyle 11:16’da %0.7 yükselerek varil başına 40.58 dolar seviyesine ulaştı. Kontrat hafta başından bu yana %1.7 düşüş yaşadı.

Kasım vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında, Perşembe günü %0.4 yükseldikten sonra %0.7 daha yükselerek varil başına 42.23 dolar seviyesine geldi. Kontrat bu hafta %2.1 değer kaybetti.