Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, özel sektör verileri ABD’deki arz durumu hakkında karışık sinyaller verirken koronavirüs vakalarındaki artışın talebi etkileyecek kısıtlamalara yol açabileceği endişeleriyle yeniden düşüşe geçti.

Vadeli kontratlar New York piyasasında Salı günü %0.7 yükseldikten sonra varil başına 39 dolara doğru düştü. Özel sektörün desteklediği Amerikan Petrol Enstitüsü’nün (API) verilerine göre, geçen hafta benzin stokları 7.7 milyon varil azalırken, ham petrol stokları yaklaşık 700 bin varil arttı.

ABD’de koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 200 bini geçerken, salgın İngiltere ve Fransa dahil bazı Avrupa ülkelerinde yeniden yükselişe geçti. Fed Başkanı Jerome Powell Salı günü yaptığı bir açıklamada, Amerikan ekonomisindeki toparlanmanın hala çok belirsiz olduğunu ve daha fazla desteğe ihtiyacı olacağını belirtti.

Petrol, bu ayki sert düşüş ve ardından gelen kısmi toparlanma sonrasında, yaz aylarındaki fiyat aralığına geri döndü. Son haftalarda talep görünümünün kötüleşmesiyle birlikte, gözler OPEC+ koalisyonunun piyasaları korumak için bir üretim kesintisine gidip gitmeyeceğinin üzerinde.

AxiCorp baş küresel market stratejisti Stephen Innes, “Petrol şu an tam bir bilinmezlik içerisinde” dedi ve petrol talebi toparlanmasının olması gerektiği gibi gittiğini ve salgının tekrar yükselişe geçmesinin endişe verici olduğunu ancak hükümetlerin bir daha tam bir karantina uygulamak konusunda isteksiz olacaklarını belirtti.

Bank of America Merrill Lynch 18 Eylül’de yayınladığı bir notta, son zamanlardaki satışların OPEC+ koalisyonunu harekete geçirdiğini ve Suudi Arabistan’ın da anlaşılan üretim kesintilerinin uygulanması için baskısını artırdığını belirtti ve aynı zamanda, distile tesislerinden gelen talep toparlanana kadar petrol fiyatlarının büyük ihtimalle 40-45 dolar civarında kalacağını söyledi.

Kasım vadeli Batı Teksas Petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Singapur saatiyle 11:53’te %0.9 düşerek varil başına 39.46 dolara geldi. Vadesi Salı günü dolan Ekim vadeli kontrat %0.7 artarak 39.60 dolardan kapandı.

Kasım vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında, bir önceki seansta %0.7 yükseldikten sonra %0.8 düşerek varil başına 41.39 dolar seviyesine geriledi.