Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları Nisan sonundan bu yana ilk kez üst üste ikinci haftayı düşüşle geçmeye hazırlanırken, ABD'de koronavirüs vakalarındaki yoğun artış talep görünümünü olumsuz etkiledi, ancak Rusya'nın üretim kısıntısı konusunda kararlı olduğuna ilişkin işaretler kötümserliği bir nebze olsun azalttı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta Cuma günü varil başına 39 dolar seviyesini aştı, ancak haftalık bazda halen yüzde 1 aşağıda. ABD petrol endüstrisinin merkezi Teksas, enfeksiyonlardaki sıçrama ve Houston'da yoğun bakım ünitelerinin kapasitelerinin sonuna ulaşmaları ike birlikte yeniden açılmayı durdurdu. ABD'de vaka sayısı yaklaşık 40,000 arttı.

Rusya'nın bayrak gemisi Ural petrolünün ülkenin batısındaki üç ana limandan ihracatı, Bloomberg tarafından görülen yükleme planlarına göre yüzde 40 azalacak. Bu keskin düşüş, Moskova OPEC + koalisyonunun daha geniş fiziki ham petrol piyasasını daraltan petrol bolluğunu giderme konusundaki taahhüdünün altını çiziyor.

Ham petrol fiyatları Nisan ayında gördüğü eksi seviyelerden hızlı bir şekilde sıçrarken, kazançlar bu ay yavaşladı. Koronavirüs vakaları tüm dünyada artış göstermeye devam ederken, talebin virüs öncesi seviyelerine dönmesi için hala alacağı uzun bir yol var ve birçok rafineri düşük marjlardan kaynaklanan zorluklarla mücadele ediyor. Öte yandan, ABD'de kaya petrolü üretiminin tekrar artmaya başlama riski de var.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd. kıdemli emtia analisti Daniel Hynes, "Piyasa ABD'de artan Kovid-19 vakalarından ve bunun talepteki toparlanma üzerindeki etkilerinden endişe duyuyor," dedi ve "Haber başlıklarına göre hareket eden bir piyasa göreceksiniz, ancak son birkaç ayda gördüğümüz rallinin boyutu dikkate alındığında, fiyatlar oldukça dar bir alanda kalacak" değerlendirmesinde bulundu.

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Perşembe günü yüzde 1.9 yukarıda kapandıktan sonra yüzde 1.4 yükselerek Singapur saati ile 12:45'te varil başına 39.25 dolara tırmandı. ABD gösterge petrolü, Mayıs ayındaki yüzde 88'lik yükselişinin ardından bu ay şimdiye dek yüzde 11 tırmandı.

Ağustos vadeli Brent petrol, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında yüzde 1.4 yükselerek varil başına 41.64 dolara çıktı ve bu hafta yüzde 1.3 geriledi. Küresel gösterge Brent petrolde vadeler arası fiyat farkı yüzde 1 backwardation durumunda (uzak vadeli kontratın yakın vadeliye göre daha ucuz olması). Bu petrol Çarşamba günü 22 sentlik contango durumundaydı (uzak vadeli kontratın yakın vadeliye göre daha pahalı olması). Bu hareket arz fazlasına ilişkin endişelerin azaldığını işaret ediyor.