Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, piyasanın ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmasına ilişkin karmaşadan dolayı kısa süreliğine sarsılmasının ardından, yatırımcıların dikkatlerini tekrar iyileşen talebe ve gevşeyen arza çevirmeleri sonrası, üç ayın en yüksek seviyesinden gerçekleştirdiği kaybını geri aldı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Ticaret Danışmanı Peter Navarro'nun ticaret anlaşmasının bittiği şeklinde yorumlanan açıklamaları sonrası anlaşmanın "tam olarak geçerlililiğini" koruduğunu duyurması ile kayıplarının büyük kısmını geri aldı. Navarro'nun değerlendirmeleri hızlı bir şekilde düzeltildi. Petrol son günlerde, ABD'de bazı eyaletler ekonomilerini yeniden açmaya devam ederken, fiziki ham petrol fiyatlarının Rusya'nın kesintilerine rağmen artması ile birlikte ralli yaparak varil başına 40 doların üzerine çıktı.

Petrol Nisan ayında sıfır seviyesinin altına inmesinin ardından toparlandı ve şimdilerde Rusya ve Suudi Arabistan'ın kısa süreli ancak hasar veren fiyat savaşına girmelerinden önceki seviyelerde seyrediyor. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Selman geçen hafta yaptığı açıklamada, OPEC + koalisyonunun piyasayı yeniden dengeye kavuşturma yolunda olduğunu söyledi ve dünyanın önde gelen enerji şirketlerinden bazıları talepte hızlı toparlanma gördüklerini kaydettiler.

Oversea Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, "OPEC + arz kısıntıları görevini yerine getirdi," dedi ve "Yukarı ivme çeyrek dönemin sonuna yaklaşırken güçlü kalmaya devam ediyor. Piyasa dördüncü çeyrekte arz açığı verecek gibi görünüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 19 sent düşerek Singapur saati ile 12:52'de varil başına 40.54 dolara geriledi. Fiyatlar erken saatlerde yüzde 2.4 kadar düştü. Temmuz kontratı Pazartesi günü 71 sent yükselerek 40.46 dolar ile 6 Mart'tan bu yana en yüksek seviyesinde vadesini doldurdu.

Ağustos vadeli Brent petrol, ICE Future Europe piyasasında 13 sent düşerek varil başına 42.95 dolara indi. Kontrat erken saatlerde yüzde 2 kadar düştü. Üç aylık zaman farkı ile contango (sonraki vadeli kontratın öncekinden daha pahalı olma durumu) varil başına 8 sent seviyesinde.