Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, artan koronavirüs vakalarının yeni karantina önlemlerine yol açacağına dair işaretlerle son iki haftadaki en büyük kaybını yaşadıktan sonra kayıplarını durdurdu.

Vadeli kontratlar New York piyasasında Pazartesi günü sert satışlarla %4.4 düştükten sonra varil başına 39 dolara doğru hafifçe geriledi.

ABD’de Yüksek Mahkeme Yargıcı Ruth Bader Ginsburg'un yerine kimin atanacağı konusundaki partiler arası kavga mali teşvik ihtimallerini azaltırken, İngiltere’de artan kısıtlama önlemleri ve ABD’de yeni bir virüs dalgasının başlama ihtimali beklentileri olumsuz etkiledi. Libya’nın petrol üretim tesislerini yeniden açma beklentisi de piyasalar üzerinde baskı oluşturuyor.

Beta Tropik Kasırgası Teksas'ta sellere neden olmaya devam ediyor ve Louisana’ya doğru hareket etmeye hazırlanıyor, fakat kasırganın kıyılardaki rafineriler için herhangi bir sorun yaratması beklenmiyor. Denizdeki tesisler içinse etkileri çok uzun süreli olmayacak.

Petrol fiyatları, geçen hafta Suudi Arabistan’ın piyasayı koruyacağını kararlı bir şekilde belirtmesinden sonra %10 arttı, ancak salgının bazı ülkelerde yeniden arması ve bazılarında kontrol altına alınamaması, talep görünümünde belirsizlik yaratmaya devam ediyor.

Çin’în en büyük petrol şirketi, rafine edilmiş petrol ürünlerine olan talebin dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı Çin’de 2025 yılında zirveye ulaşacağını kaydederken, BP geçen hafta petrol talep büyümesi devrinin kapandığını söyleyen ilk büyük petrol şirketi olmuştu.

Oversea Chinese Banking Corp ekonomisti Howie Lee, “Şu an çeşitli ülkelerde artan karantina ihtimali petrol talebi üzerinde baskı oluşturuyor” dedi ve “Libya’nın tekrar üretime başlaması, tam olarak üretimin ne zaman başlayacağının belirsiz olması nedeniyle, muhtemelen büyük bir etkiye sahip olmayacaktır” diye ekledi.

Salı günü kontrat vadesi dolacak olan Ekim vadeli Batı Teksas Petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Singapur saatiyle 13:18'de %0.2 düşerek varil başına 39.22 dolar seviyesine geldi. Daha aktif olan Kasım vadeli kontratlar ise %0.4 kayıpla 39.38 dolara indi.

Kasım vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında, Pazartesi günü %4 düştükten sonra %0.3 gerileyerek varil başına 41.33 dolara düştü.