Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatlarında son 30 yılın en büyük düşüşün ardından meydana gelen sıçrama, arz bolluğunun olduğu bir ortamda, ABD'nin koronavirüsün etkisini gidermeye yetecek denli güçlü bir teşvik uygulamaya koyabileceğine ilişkin kuşkuların artması sonucu hız kesti.

Brent petrolü Londra'da, Asya seansında erken saatlerde yaklaşık yüzde 7 kadar yükseldikten sonra kazançlarının önemli kısmını geri vermesi ile birlikte yüzde 1.5 yukarıda seyrediyordu. ABD Başkanı Donald Trump haftasonu yaptığı açıklamada ücretlilerin gelir vergisinde indirime gidilmesi ve seyahat ve konaklama sektörüne destek verilmesinin planlandığını kaydederken, Cumhuriyetçi senatörler kaya petrolü sektörünün kurtarılması teklifini getirdi.

Bu gelişmeler, Suudi Arabistan'ın gelecek ay üretimini günlük 12.3 milyon varile çıkarmayı taahhüt ederek piyasayı petrole boğacağını işaret etmesi ile birlikte Rusya ile bir petrol savaşı başlattı. Moskova ise buna, Enerji Bakanı Alexander Novak'ın ülkesinin üretimi günlük 500,000 varil artırma kapasitesine sahip olduğunu söylemesi ile hemen karışılık verdi.

Trump yönetiminin ekonomiyi desteklemete yönelik istekliliği, OPEC + koalisyonunun bozulması ve bunun ardından petrol fiyatlarındaki sert düşüşün ABD'de kaya petrolü sektörü için tehdit oluşturması ve zaten koronavirüsün sıkıntısını yaşayan piyasalarda ayrım göstermeden sert satışlar getirmesi sonrası ortaya çıktı. Ancak yatırımcıların umutları, ABD Başkanı'nın Salı günü, bir gün öncesi basın toplantısı yaparak büyük teşvikler açıklayacağını söylemesinin ardından açıklama yapmaması sonrası azaldı.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında yüzde 1.5 yükselerek Singapur saati ile 13:52'de varil başına 37.76 dolara çıktı. Kontrat Salı günü, hafta başındaki yüzde 24'lük çöküşün ardından yüzde 8.3 sıçradı.

Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, yüzde 5.8'lik kazanç ve yüzde 2.4'lük kayıp arasında dalgalandıktan sonra yüzde 0.6 yükselerek varil başına 34.55 dolara tırmandı. Kontrat, Pazartesi günü yüzde 25 çakıldıktan sonra Salı günü yüzde 10.4 rtalli yaptı.