Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol, ana bölgelerde yakıt talebinin artış gösterdiğine dair beklentilerle art arda üç haftayı da kazançla kapattıktan sonra yeni haftaya yatay bir seyirle başladı.

Vadeli kontratlar, New York piyasasında cuma günü yüzde 2,4 yükseliş kaydettikten sonra varil başına 65 dolar civarından işlem gördü. ABD, Çin ve Avrupa’nın belirli bir kısmı aşılama çalışmalarıyla birlikte salgının etkilerinden hızlı bir şekilde kurtulmaya ilerliyor.

Küresel gösterge olan Brent petrolün vade fiyat farkı da yeniden genişleyerek yükseliş eğilimine işaret eden backwardation yapısına geri döndü.

Sanayi üretimindeki artışa rağmen Çin’deki ekonomik hareketlilik ilk çeyrekteki rekor büyümesinden sonra Nisan ayında görece sabit kaldı.

Avrupa ve ABD’deki toparlanma petrolü destekleyecek kadar iyi. Benzin için talep giderek artacak. Hindistan’da salgın azalana kadar bir süre daha bu fiyat seviyelerinde durabiliriz SPI Asset Management Küresel Yöneticisi Stephen Innes

Petrol piyasaları için risk oluşturan etkenlerden biriyse İran’ın nükleer anlaşmayı yeniden canlandırarak yeniden küresel petrol satışına başlaması. Fakat ABD ve İran arasındaki görüşmeler devam ediyor ve çözüme dair belirsizlikler sürüyor.

Haziran vadeli Batı Teksas Petrolü, Nymex piyasasında, geçen hafta yüzde 0,7 yükseldikten sonra pazartesi günü varil başına 65,44 dolar civarında yatay bir seyir izliyor.

Temmuz vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında, cuma günü yüzde 2,5 yükseldikten sonra yeni haftaya varil başına 68,78 dolar seviyesinde başladı.