Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Petrole ‘OPEC ve Suudi Arabistan’ darbesi

Petrole 'OPEC ve Suudi Arabistan' darbesi

  • Petrol fiyatlarındaki düşüş, bugün OPEC'in talep tahminini düşürmesi ve Suudi Arabistan'ın üretimde kesintiye kırmızı ışık yakmasının ardından, artarak sürdü

Giriş: 10 Aralık 2014, Çarşamba 21:40
Güncelleme: 11 Aralık 2014, Perşembe 14:53

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) 2015 talep tahminini düşürmesi, Kuveyt’in Asyalı müşterilere yeni indirimler yapması ve Suudi Arabistan petrol bakanının üretimde kesinti yapılmayacağı yönünde açıklama yapmasının ardından, yeni bir darbe aldı.

Suudi Arabistan Petrol Bakan Al Naimi, Birleşmiş Milletler (BM) iklim görüşmelerine katıldığı Lima'da gazetecilerin sorularını "Petrol üretimini niye düşüreyim ki? Bu bir piyasa ve satış yapıyoruz. Neden kesintiye gideyim?" şeklinde yanıtladı.

OPEC erken saatlerde, 2015 yılı için tahminini günlük 300,000 varil düşürerek 28.9 milyona indirdi. Bu düzey OPEC'in geçtiğimiz ayki üretiminden 1.15 milyon daha az ve 27 Kasım'da Viyana'da yapılan toplantıda belirlenen 30 milyon varil günlük hedefin altında. OPEC ayrıca fiyatlardaki bu yıl yüzde 40'a varan düşüşün arz ve talep üzerindeki etkilerinin henüz net olmadığını da bildirdi.

Brent petrolü, OPEC’in 27 Kasım’daki toplantıda ABD üretimini yavaşlamaya zorlamak için üretimde indirime gitmeme kararı almasının ardından yüzde 16 değer kaybetti. ABD’de petrol üretimi 30 yılın en yüksek seviyelerinde seyrediyor. Suudi Arabistan ve Irak bu ay Asya’daki müşterileri için petrol ihracatında indirimleri genişletti. İndirim kararı grup üyelerinin pazar payı için mücadele ettikleri spekülasyonlarını artırdı.

Londra’daki Standard Chartered emtia araştırma bölüm başkanı Paul Horsnell “Naimi OPEC toplantısından iki hafta sonra politikasını değiştiremez. OPEC dışındaki ülkelerin bu yüksek fiyatlara dayanamayacağının görülmesi için bu durumun en az bir çeyrek sürmesi gerekiyor. OPEC dışındaki ülkelerin durumdan kötü etkilendiği açıkça ortaya çıkarsa, o zaman farklı bir politika geliştirilebilir” yorumlarını yaptı.

Öne Çıkanlar