Piyasalar "Çin verisi" ile kırmızıda
-
Uluslararası piyasalar, Çin'de büyümenin beklenenden yavaş çıkmasından olumsuz etkileniyor (21:10'da güncellendi)

(21:10'da güncellendi)
Emtia grubu, Çin'de düşük fabrika üretimi ortamında, ekonomik büyümenin yılın ilk çeyreğinde beklenmedik bir şekilde yavaşlaması ve yatırımcıların enflasyona karşı korunmanya ihtiyaç olmadığı spekülasyonunda bulunmasının ardından, altın ve gümşün öncülüğünde son dokuz ayın en düşük seviyesine indi ve hisse senetleri değer kaybetti. Yen ve dolar önemli para birimlerinin büyük bölümü karşısında değer kaybederken, ABD Hazine tahvilleri fazla değişmedi.
24 emtiayı içeren S&P/GSCI Endeksi, gümüşün yüzde 11'in üzerinde değer kaybetmesi ve altının yüzde 9.7 ile 1980'den bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirmesinin etkisi ile, New York saati ile 12:34'te yüzde 2.0 aşağıda seyrediyordu. Petrol 90 doların altına geriledi ve bakır 2011'den bu yana en düşük seviyesini gördü. MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi ve Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'nin her ikisi de yüzde 1.1 kaybetti. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi'nin bu yılın zirvesinden yüzde 10 geri çekildi ve Japon yeni 16 önemli para biriminin 15'i karşısında değer kazandı.
Çin'de gayrısafi yurtiçi hasıla (GSYİH) 2013 yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 7.7 büyüdü. Geçen yılın dördüncü çeyreğinde yüzde 7.9 büyüyen ekonominin, Bloomberg'in anketine katılan 41 analistin tahminlerinin medyanına göre, ilk çeyrekte 8 genişlemesi bekleniyordu. Çin'de Mart ayı sanayi üretimi de beklenenden yavaş arttı. ABD'de New York Fed imalat sanayi endeksinin Nisan ayında beklenenden az genişledi.
Brookfield, Wisconsin'de Dana Investment Advisors şef yatırım yetkilisi Joseph Veranth, "Fed'in teşviklerden ne zaman çıkacağı ve enflasyon endişelerine ilişkin çok fazla konuşma var, ancak piyasanın emtia ve altında izlediği yola bakılırsa, insanalr farklı davranıyor," dedi ve "İnsanlar deflasyon hala potansiyel bir korkuymuş gibi davranıyor" şeklinde görüş bildirdi.
(21:10'da güncellendi)