Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Piyasalar çok yoğun

Piyasalar çok yoğun

  • Global yavaşlama işaretleri finansal dengesizliklerle buluştu, aksiyon bekleniyor

Giriş: 04 Haziran 2012, Pazartesi 09:50
Güncelleme: 05 Haziran 2012, Salı 08:32

AMERİKAN RÜYASI ?

ABD’de Mayıs ayında tarım dışı istihdam 69 bin kişi artarken beklentiler 150 bin kişi civarındaydı. İşsizlik oranının da % 8.1 beklenirken % 8.2 olarak açıklanması global yavaşlama endişelerinin fitilini bir kez daha ateşledi. Açıklamaların ardından ABD Doları zayıflarken Euro / Dolar 1.24’ü geçti. ABD 10 yıllık tahvilinin bileşik faizi % 1.4787’den işlem görürken birçok vadede en düşük seviyeler görülmüş ve rekorlar kırılmış durumda. Bono piyasası oyuncuları bu denli düşük getirilere razı olmakla güvenli liman taleplerini artırarak göstermiş oluyorlar. Hisse senetleri ise iyi başladıkları yılda tüm getirilerini silmiş durumdalar. Dow Jones Endeksi % 2.22 gerileyerek yıl başından bu yana birikimini - % 0.81’e indirmiş oldu. S&P 500 ise cumayı % 2.46 düşüşle geçirdi. Banka hisseleri düzleşen getiri eğrisi sonrasında % 4.88 gerilediler. Vadeli işlemlerde ise S&P 500 Endeks kontratları yavaşlamanın global olduğu düşüncesiyle % 0.67 aşağıdalar. Son gelen verinin ardından gözler 20 Haziran’daki FED’in faiz kararına çeçvrilmiş oldu. Bankanın bu veri setine bir politika cevabı verip vermeyeceği izlenecek.

AVRUPA’DA SON DURUM

Bu hafta yapılacak Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı öncesinde yatırımcılar gerginler. Opsiyonları arasında ikincil piyasadan tahvil almak, uzun vadeli fonlama sağlamak (LTRO), poliitka faizini indirmek gibi birçok madde olan bankanın kararı merakla bekleniyor. Yunanistan’ın kredi not tavanı Moody’s tarafından indirilirken, ülkenin ciddi şekilde eurodan çıkma riski olduğu raporda belirtilen faktörler arasında. Bir diğer stres kaynağı İspanya’da haftanın son günü bonolarda alım görülürken 10 yıllık İspanyol tahvil faizi % 6.53’e indi. Bankacılık sisteminin sermayelendirilmesi için çalışan ancak henüz bunun boyutlarını ve yöntemini açıklamayan ülkenin Başbakanı Rajoy, Merkel’e ortak bono ihraç edilmesi için baskı yapılması konusunda bir kez daha çağrıda bulundu. Eurostoxx 600 haftayı % 1.94 gerileyerek tamamladı. İki gün boyunca kapalı olan İngiltere piyasaları Çarşamba günü açılacak ve Perşembe günü yapılacak İngiltere Merkez Bankası toplantısını izleyecek. Toplantı öncesinde Pound / Dolar 1.5367’de ve değişik vadelerdeki faizleri 300 yıllık tarihinin dibinde gezinmeye devam ediyor.

EMTİADA MORALLER BOZUK

Politika yapıcılardan gelecek herhangi bir parasal genişleme yerine hem düşen talep hem de buna verilmeyen cevabı fiyatlayan yatırımcılar satışlara devam ettiler. 24 ham maddeden oluşan S&P GSCI Emtia Endeksi Cuma günü % 2.5 düşerken bugüne de % 0.8 düşüşle başladı. 8 ayın dibine inen ham maddelerde hem açık pozisyon hem de ilgi azalıyor. Önemli bileşenlerden biri olan petrolde serbest düşüş modu devam ediyor. ABD tipi ham petrol varil başına 81.55’ten alıcı bulurken Brent petrol 96.75’te. Değerli metallerde de gerileme görülürken geçtiğimiz haftanın son günü sert dönüş yapan altın ve gümüş bugün de primli. Spot altın ons başına 1.626’ya tırmanırken nakit gümüşte gelinen seviye 28.5. Tarım emtiasında alımlar görülürken sadece soyada satış var. Kuru hava şartları ve gerileyen fiyatlar buğday ve mısıra destek oluyor. İki madde de sırayla % 0.41 ve % 1.5 yukarıdalar.

YURT İÇİNDE AYRIŞMA MODU

Genel varsayımlar içinde ekonomik yavaşlama ve enflasyonun gerileyeceği olan yurt içi piyasada bir diğer önemli faktör de Türk Lirası’nın güçlü seyri. Benzerlerine nazaran daha yüksek getiri ve daha düşük oynaklık sağlayan TL yıl başındna bu yana dolara karşı artıda olan tek Doğu Avrupa kuru. Güne 1.8590’dan başlayan Dolar / TL’ye 2.3081’lik Euro / TL eşlik ediyor. Sepet Kur ise 2.0841’de. Faiz cephesinde sayılan faktörlere düşük borçlanma ihtiyacı da yardımcı oluyor. Hazine’nin açıkladığı borç çevirme rasyoları içinde en yüksek ay Ağustos olurken Haziran’da % 62, Temmuz’da % 75 ve sonraki ay % 80’lik bir takvim açıklandı. Gösterge tahvil % 9.35’ten haftayı devrederken 10 yıllık tahvil faizi de % 9.18’e indi. Önemli ayrışma noktalarından biri olan borsada İMKB 100 Endeksi % 0.85 artışla 55.568’e yükseldi. Banka hisseleri % 1.5 artış kaydederken sanayi hisseleri de aynı oranda tırmandılar. Bir ayda % 20 gerileyen petrol fiyatı da Türk varlıklarına yardımcı oluyor. 10 dolarlık bir petrol hareketi % 0.5 tüketici enflasyonunda oynamaya ve 4 milyar dolarlık cari açık dalgalanmasına sebep oluyor. Bugün açıklanacak Mayıs ayı enflasyonu piyasanın bakacağı ilk veri olacak. Saat 10:00’da beklenen aylık TÜFE değişimi % 0.4, böylece yıllık enflasyonun da % 9’a inmesi bekleniyor.

Gökhan Şen

Bloomberg HT

Araştırma Bölümü

gsen@bloomberght.com

gsen@bloomberg.net

Öne Çıkanlar