Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider bir dizi ziyaret ve ‘Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli’ toplantısı için geldiği Aksaray’da açıklamalarda bulundu.

Aksaray Ziraat Odasında gerçekleştirilen toplantıda konuşan Gizligider, Türkiye’nin tarımsal üretimi ve su alanında sıkıntıları hakkında bilgiler verdi.

Su konusunda ülke genelinde ciddi bir sıkıntı olduğuna dikkat çeken Bakan Yardımcısı Gizligider, “2030 yılı itibari ile su kotasının binin altına düşmesi ve Türkiye’nin su fakiri ülke olması söz konusu. Bende son 2 yılın kuraklık haritası var. Neredeyse yüzde 40’a varan bir değişim. Yüzde 10’a varan bir nüfus artışına gideceğiz ama yüzde 20’ye varan bir su azalışı olacak. 2030, 6 yıldan daha az. Biz şu anda eğer hiçbir tedbir almazsak 2030 itibari ile bin metreküpün altına düşeceğiz ve su fakiri ülke olacağız. Şöyle diyorlar, ne demek su fakiri, Konya ve Aksaray, Kahire olacak” dedi.

Tarım sektörünün dış faktörlere açık olduğunu, suyun ve diğer doğal kaynakların sınırlı olduğunu dile getiren Gizligider, "Türkiye'nin 2050'de 105 milyon nüfusa ulaşacağı ve bu nüfusu doyurmak için gıda üretiminde büyük bir artış gerekeceği öngörülüyor. Su kaynakları azalıyor. Su stratejik bir öneme sahip, bu nedenle suyu verimli kullanmak zorundayız" dedi.

Advertisement