Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Taşımacılık endüstrisinde yaşanan konteyner fazlalığı, küresel ekonominin normale dönmesinden daha çok tüketici iştahının düşmesi olarak yorumlanıyor.

Konteyner lojistiği platformu xChange’in CEO’su Christian Roeloffs, “Tüm konteynerleri saklamaya yetecek kadar depo alanı yok. Önümüzdeki aylarda depolar üzerindeki baskı artacak.” dedi.

Müşteriler geri çevriliyor

İtalyan konteyner şirketi Sogese’nin CEO’su Andrea Monti, “Örnek olarak, Milan’daki depomuzda sıkışıklık yaşanıyor. Depolardaki konteyner hacmi, bazı depo servisi anlaşmalarını geri çevirmemize neden olacak seviyeye kadar yükseliyor. Bazı konumlarda yeni müşterileri kabul edemeyecek durumdayız.” dedi.

Monti ayrıca, gemi yüklerinin artık zamanında hedefine ulaşması nedeniyle şirketlerin daha verimli iş bitirme zamanlarına uyum gösterdiklerini ve bu yüzden yeni siparişlerde yavaşlama görüleceğini ekledi.

Dolu depolarla mücadele etmek için, Houston Limanı gibi bazı limanların, bir haftadan uzun süredir terminallerde bekleyen boş konteynerler için fazladan komisyon ücreti almaya başladığı bildiriliyor.

Konteyner fiyatlarının ölçütü olan Drewry Konteyner Endeksi, 2,773 dolar seviyesine düşerek, geçen senenin Eylül ayındaki tepe noktasından yüzde 73 geriledi.

Siparişler iptal ediliyor

Yılın en çok harcama yapılan Noel dönemi yaklaşırken, iptal edilen siparişlerin de artışta olduğu belirtiliyor.

Drewry, büyük konteyner taşımacılığı rotaları içinde, Kasım ayının sonları ile Aralık ayının başları arasındaki siparişlerin yüzde 14’ünün iptal edildiğini bildirdi.

Taşımacılık şirketi Maersk, üçüncü çeyrek sonuçlarının gelmesinin ardından, tedarik zincirindeki sıkışıklığın rahatlaması ve talebin düşmesi ile navlun oranlarının tepe noktasına ulaştığı ve daha az kar beklentisi içinde olunması gerektiği hakkında yatırımcıları uyardı.

xChange’in görüştüğü taşımacıların yaklaşık yüzde 60’ı, jeopolitik ve ekonomik risklerin tüketime ve dolaylı olarak konteyner talebine aşağı yönlü baskı uyguladığını belirtti. Taşımacıların depolardaki doluluğu azaltmak amacıyla boş konteynerleri bedavaya dağıttığı da bildiriliyor.