Bloomberght
Bloomberg HT Haberler TCMB: Azalan dış talebin üretim üzerindeki etkisi izleniyor

TCMB: Azalan dış talebin üretim üzerindeki etkisi izleniyor

  • Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ocak ayına ilişkin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetlerinde azalan dış talebin toplam talep koşulları ve üretim üzerindeki etkilerinin yakından izlendiğine vurgu yaptı.

Giriş: 26 Ocak 2023, Perşembe 14:22
Güncelleme: 26 Ocak 2023, Perşembe 14:22

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 9'da tuttuğu yılın ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının özetlerinde azalan dış talebin etkilerine vurgu yaptı.

Özetlerde azalan dış talebin toplam talep koşulları ve üretim üzerindeki etkilerinin yakından izlendiği belirtildi.

Özetlerde para politikasında sürdürülebilir fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda finansal istikrara yönelik riskleri de gözeten liralaşma odaklı bir yaklaşımın sergilenmeye devam edileceği ifade edildi.

TCMB kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşmasının yakından takip edildiğini de ifade etti.

Özetlerde kurulun parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarını kararlılıkla kullanmaya devam edeceği ve fonlama kanalları başta olmak üzere tüm politika araç setinin liralaşma hedefleriyle uyumlu hale getireceği ifade edildi.

Özetlerde şu ifadeler öne çıktı:

TCMB, fiyat istikrarının kalıcı ve sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması için Liralaşma Stratejisi’ni tüm unsurlarıyla uygulayacaktır. Bu süreçte, politika araçlarının Türk lirası mevduat gelişiminin desteklenmesi, Açık Piyasa İşlemleri fonlamasının teminat yapısında Türk lirası cinsi varlıkların artırılması, para takası (swap) miktarının kademeli şekilde azaltılması ve döviz rezervlerinin güçlendirilmesi istikametinde geliştirilmesine odaklanılmaktadır.

Uzun vadeli, sabit getirili ve Türk lirası varlıklara talebin yükselerek getiri eğrisinin parasal aktarımın etkinliği yönündeki seyri yakından izlenmektedir. Kurul, kredilerin büyüme hızıyla birlikte, hedefli alanlarda verimlilik kazanımları sağlayan kredilerin finansman maliyetlerinin de aktarımın korunmasını sağlayacak şekilde gelişimini gözetecektir.

Bu çerçevede, Türk lirası likiditesinde ve dağılımında yaşanan gelişmelerin mevduat ve kredi fiyatlamaları üzerindeki etkileri, döviz kurundaki gelişmelerin enflasyon üzerindeki etkileri, kur korumalı mevduat ürünlerine yönelik gelişmelerin ters para ikamesi, döviz piyasalarının derinliği ve istikrarı ile fiyat istikrarı üzerindeki etkileri analiz edilmekte ve gerekli politika tedbirleri oluşturulmaya devam edilmektedir.

Öne Çıkanlar