Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizini yüzde 14'te sabit bıraktı.

Böylelikle Eylül'de başlayan faiz indirim döngüsüne ara verilmiş oldu.

Karar metninde Türk lirasını öncelikleyen geniş kapsamlı bir politika çerçevesinin gözden geçirme sürecinin yürütüldüğü vurgulandı. Bununla birlikte alınmış olan kararların birikimli etkileri yakından takip edildiği ifade edildi. Aralık karar metninde bu ifade "Alınmış olan kararların birikimli etkileri 2022 yılının ilk çeyreğinde yakından takip edilecek" şeklinde kullanılmıştı. TCMB'nin son karar metninde "2022 yılının ilk çeyreğinde" ifadesi kaldırıldı.

Baz etkilerinin kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağı öngörüldü

Karar metninde enflasyonda yakın dönemde gözlenen yükselişte Döviz piyasasında yaşanan sağlıksız fiyat oluşumlarına bağlı döviz kurlarına endeksli fiyatlama davranışları, küresel gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar ve talep gelişmelerinin etkili olduğu belirtildi.

TCMB, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın tesisi için atılan adımlar ile birlikte, enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngördü.

Cari fazla vurgusu

Karar metninde ekonomik aktiviteye ilişkin bölümde kapasite kullanım seviyeleri ve diğer öncü göstergelerin yurt içinde iktisadi faaliyetin, dış talebin de olumlu etkisiyle güçlü seyrettiğine işaret ettiği belirtildi.

Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payının arttığını belirten TCMB cari işlemler dengesinin 2022 yılında fazla vereceğini öngördü.

Cari işlemler dengesindeki iyileşme eğiliminin güçlenerek devam etmesinin fiyat istikrarı hedefi için önem arz ettiğini yeniden vurgulayan TCMB bu bağlamda ticari ve bireysel krediler yakından takip edildiğini de ifade etti.

Uluslararası enflasyon değerlendirmesi

Salgında yeni varyantlar ve artan jeopolitik risklerin, küresel iktisadi faaliyet üzerindeki aşağı yönlü riskleri canlı tuttuğunu ve belirsizliklerin artmasına yol açtığını söyleyen TCMB küresel talepteki toparlanma, emtia fiyatlarındaki yüksek seyir, bazı sektörlerdeki arz kısıtları ve taşımacılık maliyetlerindeki artışın uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının yükselmesine yol açtığını ifade etti.

TCMB bu konuda şu ifadeleri kullandı: Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmekle birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğuna bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini değerlendirmektedir. Bu çerçevede, iktisadi faaliyet, işgücü piyasası ve enflasyon beklentilerinde ülkeler arasında farklılaşan görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası iletişimlerinde ayrışma gözlenmekle birlikte, merkez bankaları destekleyici parasal duruşlarını sürdürmekte, varlık alım programlarına devam etmektedir.

Faizi sabit tutması bekleniyordu

Bloomberg HT anketine katılan kurumların beklentisi faizin yüzde 14 seviyesinde sabit tutulacağı yönündeydi.

Ankete katılan sadece bir kurum 50 baz puan ile Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 13,50 seviyesine çekeceğini öngörmüştü.

Yabancı kurumlar da benzer beklentiyi paylaşmıştı.

Societe Generale TCMB’nin Ocak ayında faizleri yüzde 14 seviyesinde sabit bırakmasını beklerken, Unicredit de Merkez Bankası’nın Türk lirasındaki değer kaybını yeniden tetikleyecek bir karardan kaçınacağını ve politika faizini yüzde 14 seviyesinde tutacağını tahmin etmişti.

Bank of America da TCMB’nin ilk çeyrek sonuna kadar politika faizini sabit tutmasını beklediğini açıklamıştı.

Erdoğan ve Nebati'den faiz yorumları

Merkez Bankası'nın faiz kararından önce ekonomi yönetiminden faiz mesajları gelmeye devam etmişti.

Arnavutluk ziyareti sonrasında medya mensuplarının sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kur ve faizin kademeli olarak düşeceği mesajını vermişti.

Faizlerde düşüşün başladığını söyleyen Erdoğan, "Bir ara biliyorsunuz 12’ye falan geldi, hatta daha aşağıya da geldi. Sonra tekrar bir çıkış yaşandı. Fakat bunu da aşağıya çekeceğiz. Bu da ekonomideki şartlara göre şekillenecek. Yavaş yavaş, kademeli bir şekilde, aceleci olmadan kur da düşecek, faiz de aynı şekilde düşecek" diye konuşmuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de, enflasyonun Ocak ayında pik noktaya ulaşmasını, buna karşın dünyadaki gelişmeler, gıda ve enerji fiyatlarındaki gerilemeyle birlikte mayıs ayından itibaren düşüş yaşanacağını, kasım ve aralık ayı enflasyonlarının bazdan çıkmasıyla sene sonunda da anlamlı bir düşüşün geleceğini söylemiş, “Ben seçime tek haneli enflasyonla gideceğim 2023 Haziran ayında” demişti.

Bakan Nebati, Merkez Bankası’nın ilk çeyrekte gevşemenin etkisini izleme kararını desteklerken de “Merkez Bankası’nın nasıl karar alacağını bilmiyorum. Benim görüşüm, Ocak, Şubat ve Mart ayını şöyle bir görmemiz lazım.” değerlendirmesini yapmıştı.

-Karar metni anlık olarak güncellenecektir. Karar metni ve yorumlar için Bloomberg HT yayınını Youtube sayfasındaki canlı yayın sekmesinden izleyebilirsiniz

Yabancı yatırımcı 14 Ocak haftasında 55,1 milyon dolarlık hisse senedi satışı gerçekleştirirken, 76,3 milyon dolarlık tahvil satışı gerçekleştirdi.

Yabancı yatırımcı 7 Ocak haftasında 143 milyon dolarlık hisse senedi satışı gerçekleştirirken 72 milyon dolarlık tahvil satışı gerçekleştirmişti.

Böylece yabancı yatırımcı art arda sekiz haftadır hisse senedi piyasasında net satıcı konumunda bulunarak 2021’in başından bu yana en uzun çıkış serisini gerçekleştirmiş oldu.

Kasım ayının büyük bir kısmında hisse piyasasında net alıcı konumunda bulunan yabancı yatırımcı, 2021’in son iki haftasında toplamda 800 milyon dolarlık hisse senedi satışı gerçekleştirdi.

Yabancılar, swap piyasalarında TL varlıklarını azaltmaya devam ediyor Merkez Bankası ve BDDK verilerinden yapılan hesaplamaya göre yabancıların Türk bankaları ile yaptığı TL swap miktarı geçen hafta 252 milyon dolar azalarak 1,75 milyar dolara geriledi.

Son 5 ayda yaşanan çıkış 11,8 milyar dolar oldu. Geçen yıl 19 Mart haftasında yabancıların swap pozisyonu 24 milyar dolar seviyesinde bulunuyordu.

Türkiye'de iştiraki bulunan Katarlı banka, Türkiye'de kurdaki oynaklığın yarattığı risklere dikkat çekti.

Alternatif Bank'ın sahibi Katarlı The Commercial Bank'ın (CBQ) Grup CEO'su Joseph Abraham, Bloomberg’e verdiği röportajda Türk lirasındaki oynaklıktan dolayı yaklaşık 1 milyar riyallik (275 milyon dolar) bir etki yaşadıklarını, bunu sindirmenin oldukça zor olduğunu söyledi.

Faizler ve kurdaki oynaklığın yönetilmesinin zor olduğunu belirten Abraham, Türkiye’de birleşme ve satın alma işlemleri için iştah olmadığını belirtti. CBQ’nun Türkiye’deki uzun dönem yatırımcılar arasında bulunduğunu belirten Abraham, “Türkiye’ye hem ülke hem de yatırım olarak bağlıyız” dedi.

Abraham, Türkiye iştirakleri olan Alternatif Bank’ın sermayesinin gerektiğinde artırılabileceğini belirtirken Türk lirasındaki oynaklığın CBQ’nun toplam kredi miktarı üzerinde risk oluşturduğunu söyledi.

Türkiye’deki iştirakleri için en büyük zorluğun kur risklerini yönetmek olduğunu belirten Abraham, CBQ’nun Türkiye’deki kredi portföyünde kur risklerini düşürmeye başladığını ve volatilitenin bir süre daha devam edeceğini vurguladı.

Altın fiyatları, ABD Başkanı Joe Biden’ın konuşması sonrasında tahvil faizlerindeki yükselişin duraksamasıyla yükseldi. Gram altın da küresel altın fiyatlarındaki yükselişle 800 TL sınırına ulaştı.

Biden, enflasyonla mücadelenin Fed’in görevi olduğunu ve merkez bankasının parasal teşvikleri azaltma planını desteklediğini söyledi. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi 2 yılın zirvesinden gerilerken, S&P 500 yüzde 1 düşüş kaydetti.

Ukrayna ve Rusya arasındaki jeopolitik gerginlikler de güvenli liman altına olan talebi artırdı. Biden, Vladimir Putin’in sınıra 100 bin tabur asker yığdıktan sonra Ukrayna’ya ilerleyeceğini düşündüğünü söyledi fakat Rus liderin planları arasında tam bir işgalin olmadığını belirtti.

Ons altın fiyatı

Ons altın, hafta başından bu yana aşağı yönlü bir seyir izledikten sonra Biden’ın açıklamalarıyla çarşamba gününü 1.840 dolar civarında kapattı. Kasım ortasından bu yana en yüksek seviyelerde işlem gören değerli metal, perşembe sabahı 1.839 dolar civarında bulunuyor.

Gram altın fiyatı

Gram altın, hafta başında dolar/TL’deki yükselişle 800 TL’nin üzerine çıktıktan sonra haftanın kalanında inişli çıkışlı bir seyir izlemişti. Küresel altın fiyatlarındaki yükselişi dolar/TL’deki düşüşten dolayı sınırlı yansıtan gram altın, perşembe sabah saatlerinde 795 TL civarında bulunuyor.

TEB Yatırım, 2022 Hisse Görünüm Raporunda Türkiye’nin ekonomiyi salgının etkilerinden koruma yönteminin enflasyonist olduğunu ve yüksek enflasyon düşük politika faizi kombinasyonu sonucunda reel faizlerin negatif olduğunu belirtti.

Teoride negatif reel faizlerin hisse piyasalarını desteklemesi gerektiğini belirten TEB Yatırım, BIST özelinde tarihsel verilerin reel tahvil faizleri ve piyasa çarpanları arasında pozitif bir korelasyona işaret ettiğine dikkat çekti.

BIST’teki oynaklığın Türk lirasının oynaklığından daha az olduğunu vurgulayan kurum, bu anomalinin devam etmesi halinde risk-getiri bakımından BIST’in cazip olduğunu söyledi.

2022 yılında enflasyona karşı koruma olarak perakende, ihracat ve banka hisselerini öneren TEB Yatırım, Turizm’in bu yılın en önemli konulardan biri olacağını ve bundan dolayı Türk Hava Yolları’nın da model portföylerinde bulunduğunu belirtti.

Perakendecilerin enflasyona karşı doğal bir koruma sağladığını belirten kurum, “Talih cesurları ödüllendirir” diyerek Türk banka hisseleri için iyimser olduklarını belirtti. TEB Yatırım, kurdaki düşüşün ihracatı destekleyeceğini belirterek ihracatçı firmaların bundan destek bulacağını da bildirdi.

TEB Yatırım’ın 2022’de model portföyüne dahil ettiği hisseler ise şöyle:

Şirket

Güncel Fiyat

Hedef Fiyat

Getiri Potansiyeli (%)

Arçelik

53,75

75,10

40

Bim

70,25

106,20

51

Enka İnşaat

15,10

30,68

103

Garanti Bankası

11,86

16,94

43

Kardemir

13,21

23,78

80

Logo Yazılım

40,14

65,55

63

Otokar

355,10

555,62

56

Türk Hava Yolları

28,22

51,97

84

Tofaş

81,80

119,30

46

Yapı Kredi Bankası

3,88

5,90

52