Bloomberght
Bloomberg HT Haberler TSPB/Keler: Sermaye piyasamızın birkaç kat daha gidecek yeri var

TSPB/Keler: Sermaye piyasamızın birkaç kat daha gidecek yeri var

  • Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı Alp Keler, Türkiye sermaye piyasasının daha fazla gelişmesi gerektiğine dikkat çekti.

Giriş: 18 Ekim 2019, Cuma 15:10
Güncelleme: 18 Ekim 2019, Cuma 15:10

TSPB Başkanı Alp Keler Bloomberg HT'deki Birlikte Yatırım programında Türkiye'nin sermaye piyasalarındaki gelişimi anlattı. Keler Türkiye ekonomisinin istikrarlı büyümesi için, dünya ticaretinden iyi pay alması ve finans merkezleri arasında ön plana çıkması için sermaye piyasalarının gelişmesinin ön koşul olduğunu söyledi.

Gelişmiş ülkelerde sermaye piyasalarının çok farklı noktalarda olduğunu ifade eden Keler "bugün halka açık hisse senetlerinin değeri ve özel sektör tahvil piyasasının büyüklüğünü gayri safi milli hasılamıza böldüğümüzde sadece % 25 gibi bir rakam buluyoruz. Bu rakam Polonya'da % 43, Kore'de % 186, Amerika'da % 260. Yani bizim sermaye piyasamızın bulunduğu yerden birkaç kat gidecek yeri var" diye konuştu.

Sermaye piyasasının topluma, yatırımcıya, şirketlere ciddi katma değer yarattığını kaydeden Keler "sermaye piyasaları aracılığıyla şirketler üretim hatlarını hayata geçirebiliyor, büyüme stratejilerinde sermaye piyasası rol oynuyor" ifadesini kullandı. Keler sözlerini şöyle sürdürdü; "Sermaye piyasaları dediğimizde hisse senedinden özel sektör tahviline, varlığa dayalı menkul kıymetler, yüksek getirili bonolar gibi çok geniş bir yelpazeden bahsediyoruz. Ürün sayısı geliştikçe bundan yararlanan şirketlerimizin de daha ucuza ve daha uzun vadeli finansman imkanlarına ulaştığını gözlemliyoruz."

Son dönemde tahvil piyasasının gelişiminden memnun olduklarını belirten Keler "özellikle 90'lı yıllarda bir tahvil piyasalarımız vardı, bu bir süre durmuştu. 2006'dan itibaren ihraçlar tekrar başladı. Bugüne kadar yaklaşık 6 binden fazla ihraç ve 830 milyar TL'lik finansman yaratılmış. Günün sonunda bugün 250 tane şirketimiz tahvil piyasasından borçlanmış durumda. Bunlar geliştikçe şirketlerimiz daha farklı noktalara gidiyor." değerlendirmesini yaptı.

Keler sermaye piyasalarında yatırımcı - ortaklık kültürü, şirketlerin bakış açısının gelişmesi ve ürün yapısının çeşitlendirilmesi planı çerçevesinde çözüm önerileri getirmeye çalıştıklarını kaydetti.

Öne Çıkanlar