Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

Denizbank Özel Bankacılık ve Yatırım Gurubu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Cem Gönenç, Türkiye'de açık bankacılığın henüz emekleme aşamasında olduğunu söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına katılan Önenç, "Türkiye’deki bankalar fintechlerden ileri seviyede, ancak bunu negatif olarak düşünmüyoruz. Türkiyede’ki fintech sektörünün de dünyaya kafa tutacak alanlar açacağına inanıyoruz. Dolayısı ile biz verim odaklı değil, sektörün gelişiminde öncü olma stratejisi ile bu süreci hızlandırmak için çalışıyoruz. Sonuçta bu durum finansal kapsayıcılığa hizmet edecek ve finansal sistemden hizmet alan kişi sayısını artırarak ekonomiye katkı sağlayacak" diye konuştu.

'TOPLAM API SAYIMIZ 358'

Denizbank'ın şu anki toplam API sayısının 358 olduğunu belirten Önenç, bankanın bilişim teknoloji yatırımlarının son beş yılda yüzde 50 arttığını, personelden sonraki en büyük gider kalemi olduğunu söyledi. Mevcut durumda 14 farklı teknoloji şirketi ile çalıştıklarını ifade eden Önenç, bunlardan 7 tanesinin fintech olduğunu kaydetti. Programa konuk olan Deniz Yatırım Dijital Strateji ve Algoritmik İşlemler Satış Bölüm Müdürü Mehmet Akif Yıldıztekin ise yapay zeka alanında çalışmaları yakın dönemde belirli ürünlerde kullanmaya başladıklarını kaydetti. Hisse senetleri, emeklilik ve yatırım fonlarında yapay zeka ve makine öğrenmesinden faydalandıklarını altını çizen Yıldıztekin, makine öğrenmesi ile geçmiş dönem fiyatlarını öğrenen sistemler geliştirip geleceğe yönelik fiyat tahmininde kullandıklarını vurguladı.

Ürün performanslarının benchmarkın üzerinde olmakla birlikte her piyasa ve ürün özelinde farklılık gösterdiğini belirten Yıldıztekin, "Verimliliği artırmak için sürekli olarak piyasa dinamiklerini takip ediyor ve sürekli geliştiriyoruz" dedi.

'ALGORİTMİK İŞLEMLERE OLAN İHTİYAÇ ARTIYOR'

Algoritmik işlemlere özellikle Borsa İstanbul’un alt yapı değişikliğinden hemen sonra yatırım yapmaya başladıklarının altını çizen Yıldıztekin, şöyle devam etti: "Hem teknoloji anlamında hem de işlem tarzları anlamında sürekli alt yapımızı ve işlem kanallarımızı geliştiriyoruz. Yatırımcı sayısı ve piyasadaki hareketlilik arttıkça otomatik emirlerin önemi artıyor. Özellikle işi borsada profesyonel olmayan yatırımcılar için hem düşen piyasada zarar durdurma hem de yükselen piyasada kar alma noktalarında ve karar mekanizmalarının otomatikleşmeye ihtiyacı olan alanlarda algoritmik işlemlere olan ihtiyaç giderek artıyor. "

Yüksek frekanslı işlemlerin (HFT) oranının son dönemde artarak devam ettiğinin altını çizen Yıldıztekin, yeni yatırımcılar borsaya geldikçe ve mevcut yatırımcılar teknolojiyi biraz daha işlemlerine dahil ettikçe bu oranın artmaya devam edeceğini söyledi. İlgilenen ve soran yatırımcı sayısında ciddi manada artış olduğunu ancak her müşteriye bu hizmeti maalesef sunmadıklarını belirten Yıldıztekin, "Burada bizimde belirli kriterlerimiz oluştu. Çünkü bu ciddi maliyetleri olan ve maliyetten de öte bir bilgi birikimi gerektiren bir konu. Buna ek olarak bu işlem aktiviteleri genelde aynı tarzda olduğunda zaten kurum içerisinde de müşterilerin verimliliği ön plana çıkmaya başlıyor. Olabildiğinde adil ve incele eleyip sık dokuyarak bu işlem kanallarımızı en verimli şekilde kullanmaya özen gösteriyoruz" dedi.