Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Dolar/TL kuru, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda (TCMB) yaşanan başkanlık değişimi, ABD'de Biden'ın yarışı önde tamamlaması ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın istifasını duyurmasının ardından haftaya sert düşüşle başlamıştı.

Geçen haftayı 8.51 seviyelerinden tamamlayan kur, söz konusu gelişmelerle birlikte dün 8.0029'a kadar çekildi. Türk Lirası dolar karşısında iki yılın en güçlü yükselişini yaptı.

Bugün sabah saatlerinde sert yükselen kur, 8.38'li seviyeleri gördü.

Albayrak’ın istifa paylaşımı, hafta sonu atanan yeni TCMB Başkanı Naci Ağbal'ın bankacılarla buluşması ve piyasada olumlu algılanan ilk açıklaması yeni haftanın ilk işlem gününde fiyatlamaları belirleyen temel unsur oldu.

Borsa İstanbul'da BIST 100 Endeksi haftanın ilk işlem gününü yüzde 3.32 yükselişle 1,231.54 puandan tamamlayarak 9 ayın en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. İşlem hacmi 34 milyar TL'yi buldu.

Gösterge endeks bugün yüzde 0.7 düşüşle açıldı. Gün içinde dalgalı bir seyir izleyen endeks TSİ 13.00'te yüzde 0.30 artıda 1,235 puan oldu. Dolar/TL kuru yüzde 1.95 yükselişle yaklaşık 8.2270'ten işlem gördü.

Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Elvan

Türkiye'nin yeni Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan oldu.

Resmi Gazete'de yer alan karara göre istifa eden Berat Albayrak'ın yerine Lütfi Elvan atandı. AK Parti hükümetlerinde daha önce bakanlık görevinde bulunan Elvan, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı görevini sürdürüyordu.

TCMB'nin yeni başkanı Ağbal yazılı bir açıklama yaparak 19 Kasım'daki Para Politikası Kurulu toplantısına kadar mevcut durumun gözden geçirileceğini ve tüm politika araçlarının kararlılıkla kullanılacağını belirtti.

Açıklamada "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası olarak temel amacımız fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmektir. Fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm politika araçları kararlılıkla kullanılacaktır. Para politikasında, şeffaflık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik ilkeleri çerçevesinde iletişim güçlendirilecektir.

19 Kasım 2020 tarihli Para Politikası Kurulu toplantısına kadar mevcut durum ve beklentiler gözden geçirilip, gelişmeler de yakından takip edilerek; oluşacak veri ve değerlendirmeler ışığında gerekli politika kararları alınacaktır." dendi.

Ayrıca Ağbal, göreve gelir gelmez Pazar günü banka genel müdürleri ile toplandı.