Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Dolar/TL , kurban bayramı öncesinde Türk lirasına olan talep ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın güvercin mesajlarıyla 8,52 seviyesine kadar geriledi.

ABD’de enflasyonun Ağustos 2008’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmasıyla bu hafta dolar karşısında değer kazanmaya başlayan Türk lirası, bayram öncesinde nakite dönüş eğiliminin artması ve Powell’ın Senato’daki güvercin konuşmasıyla kazançlarını sürdürdü.

Dolar kuru 16 Haziran’da yapılan Fed toplantısı ve politika yapıcıların şahin mesajlar vermesinden sonra ilk defa bu kadar düşük seviyeleri gördü.

Türkiye’nin kredi temerrüt risk primi (CDS) 382 baz puan seviyesinde bulunurken 2 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 18,88 civarında seyrediyor.

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvil faizi yüzde 1,32 civarında seyrederken Blloomberg Dolar Spot Endeksi 1.145 seviyesinde bulunuyor.

Powell'dan enflasyon yorumu: Riskleri izliyoruz

Powell, ABD Kongresi'ndeki iki günlük maratonun son gününde enflasyonla ilgili mesajlar verdi.

Powell, enflasyonun rahatsız edici seviyelere gelmesine rağmen Fed'in ABD ekonomisini destekleyici nitelikteki duruşunu savundu.

Powell, ABD Senatosu Bankacılık Komitesi'ndeki sunumunda enflasyonun hedef seviye olan yüzde 2'nin üzerinde seyretmesinin ekonominin yeniden açılmasına bağlı bir şok olduğunu söyledi ve "Elbette biz de bu durumdan memnun değiliz" diye konuştu.

Fed Başkanı Powell, ABD'deki fiyat gelişmelerini tarihte eşi benzeri olmayan bir gelişme olarak nitelendirirken, Fed'in gelişmeleri yakından izlediğini söyledi. Powell konuyla ilgili olarak "Temel durumu ve ayrıca riskleri anlamaya gerçekten çabalıyoruz" dedi.

Yellen: Birkaç ay daha hızlı enflasyon yaşayacağız

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, fiyatlardaki artışın birkaç ay daha devam edebileceğini ancak son zamanlardaki şaşırtıcı enflasyonun zamanla gevşemesini beklediğini ifade etti.

Yellen, ABD'nin CNBC kanalına verdiği röportajda, "Birkaç ay daha hızlı enflasyon yaşayacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Orta vadede enflasyonun normal seviyelere gerilediğinin görüleceğini düşündüğünü belirten Yellen, yine de bu konuya çok dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Yellen, enflasyonist baskıların ekonomik toparlanmayı durdurabileceğine dair endişelere de değinerek, "2008'deki mali krize doğru giderken gördüğümüz türden tehlikeleri gördüğümüzü sanmıyorum." ifadesini kullandı.