Advertisement
TÜRKİYE MAKRO VERİLERİ ABONE OL

Tüketici fiyat endeksi Ekim'de yıllık yüzde 11,89 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre tüketici fiyat endeksi Ekim'de bir önceki aya göre yüzde 2,13 artış kaydetti.

Bloomberg HT anketine katılan ekonomistlerin beklentisi tüketici fiyatlarının Ekim'de yıllık yüzde 11,90 artması yönündeydi. Aylık bazda ise enflasyonun yüzde 2,1 olması öngörülmüştü.

21 kurumun katıldığı ankette en yüksek beklentiyi paylaşan kurum Ekim ayında tüketici fiyat endeksinin yüzde 2,65 artmasını; en düşük beklentiyi paylaşan kurum ise yüzde 1,25 artmasını öngörmüştü.

TÜİK verilerine göre Ekim'de yıllık çekirdek enflasyon yüzde 11,48 olarak gerçekleşti. Eylül ayında çekirdek enflasyon yüzde 11,32 olarak kaydedilmişti.

Rakamlar gıda enflasyonundaki yüksek seyrin devam ettiğini gösterdi. Buna göre Ekim'de gıda fiyatları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16,51 artış kaydetti. Böylelikle yıllık bazda gıda fiyatlarında 14 ayın en yüksek enflasyonu görüldü. Bir önceki aya göre gıda enflasyonu ise yüzde 3,03 oldu. Gıda ve alkolsüz içecekler Ekim'de çeşitli mal ve hizmetler grubunun ardından yıllık enflasyonu en yüksek grup oldu.

Aylık en yüksek artış giyim ve ayakkabıda oldu

Yıllık en düşük artış yüzde 0,67 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla, yüzde 2,22 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 5,48 ile haberleşme ve yüzde 7,36 ile eğitim oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 27,40 ile çeşitli mal ve hizmetler, yüzde 16,51 ile gıda ve alkolsüz içecekler ve yüzde 15,60 ile sağlık oldu.

Aylık olarak bakıldığında fiyatların en çok arttığı grup yüzde 6,81 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşti. Ana harcama grupları itibarıyla 2020 yılı Ekim ayında azalış gösteren diğer ana grup ise yüzde 0,01 ile alkollü içecekler ve tütün oldu. Buna karşılık, ana harcama grupları itibarıyla 2020 yılı Ekim ayında artışın yüksek olduğu gruplar ise sırasıyla, yüzde 6,81 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 3,03 ile gıda ve alkolsüz içecekler ve yüzde 2,45 ile ev eşyası oldu.

Üretici fiyatlarında hızlı yükseliş

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre Ekim'de üretici fiyatlarında hızlı bir artış yaşandı. Ekim'de yıllık bazda üretici fiyat endeksi yüzde 18,20 arttı. Bu rakam üretici fiyatlarında 13 ayın en yüksek enflasyonuna işaret etti. Ekim'de üretici fiyat endeksi bir önceki aya göre ise yüzde 3,55 yükseliş gösterdi.

TCMB'nin yılsonu enflasyon beklentisi yüzde 12,1

Ankette kurumlar yılsonuna ilişkin enflasyon beklentilerini de paylaşmıştı. Buna göre ekonomistler yıl sonunda enflasyonun yüzde 12,30 olarak gerçekleşeceğini öngördü. Ankette en düşük beklentiyi paylaşan kurum yılsonunda enflasyonun yüzde 11; en yüksek beklentiyi paylaşan kurum yüzde 13,5 olmasını tahmin etti.

Merkez Bankası'nın son enflasyon raporunda enflasyon beklentisi yüzde 12,1 seviyesine çekilmişti. Yeni Ekonomi Programı'na göre ise enflasyonda yılsonu gerçekleşme tahmini yüzde 10,5 olarak belirlenmişti. Merkez Bankası'nın düzenlediği son beklenti anketinde ise yılsonu enflasyon tahmini yüzde 11,76 olmuştu.

Merkez Bankası'nın sıkılaşma adımları sonrasında ağırlıklı fonlama maliyeti yükseldi

Yılın son enflasyon raporunda TCMB Başkanı Murat Uysal enflasyon görünümü dolayısıyla sıkı para politikası mesajları vermiş, takip eden sıkılaşma adımlarıyla ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinde yükselme kaydedilmişti. 2 Kasım itibariyle ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti yüzde 13,45 seviyesine yükseldi.

Yılbaşından bu yana TL'nin dolar karşısındaki kaybı %30'a yaklaştı

ABD seçimleri öncesinde dolar küresel piyasalarda gelişen ülke para birimlerine karşı yükseliş kaydederken Dolar/TL kurundaki yükseliş ce devam etti. Yılbaşından bu yana dolar/TL kurundaki yükseliş yüzde 29,5 oldu. Son bir ayda ise dolar/TL'deki yükseliş yüzde 8'i aştı.