Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr, Merkez Bankası Başkanı Yakiv Smoliy'nin beklenmedik bir şekilde görevi bırakmasının ardından piyasalara güven vermek için harekete geçti.

İstifanın ardından Zelenskiy'nin ofisi tarafından “Merkez bankasının bağımsızlığını sağlamak bizim önceliğimiz.” açıklaması yapıldı. Smoliy, istifasında kendisi ve meslektaşları üzerinde süregelen siyasi baskıyı işaret etti.

Smoliy, aylardır Zelenskiy ve kanun yapıcıların faiz indirimi ve zayıf kur ile ihracatçılara destek baskısından yakınıyordu.

Bir yanda sürpriz istifa haberi şok etkisi yaratırken, diğer yanda Doğu Avrupa ve tüm dünyada Kovid-19 ile mücadele sürüyor.

Dolar/hryvnia paritesi TSİ 11.15'te yüzde 1.32 yükselişle 27.19 seviyesinden işlem gördü.

Eurobond satışı iptal edildi

Ukrayna, Smoliy'nin istifasının ardından 1.75 milyar euro tutarındaki eurobond satışını iptal etti. Şok etkisi yaratan istifanın piyasalarda fiyatlanmasıyla birlikte Ukrayna parası hryvnia ve halihazırda işlem gören eurobondlar Perşembe günkü açılışta sert düştü.

Doğu Avrupa ülkesi, sadece haftalar önce Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 5 milyar dolarlık yardım anlaşması imzalamıştı. Ukrayna'da dolar cinsinden 2028 vadeli tahvillerin faizi 33 baz puan artarak yüzde 7.42 oldu.