Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çarşamba günü açıklanan hükümet dosyalarına göre, yakında uygulanması planlanan WeChat yasağı, uygulamayı iletişim için kullananları etkilemeyecek.

Başkan Donald Trump, ulusal güvenliğe karşı tehdit oluşturduğu gerekçesiyle, 6 Ağustos’ta WeChat ve TikTok’u hedef bir açıklamada bulunmuş ve Ticaret Bakanlığı'nın 20 Eylül’e kadar özel önlemlerle uygulama tarafından yapılan işlemleri engellemesi için bir yasa tasarısı oluşturması amacıyla bir kararname çıkartmıştı.

ABD’de bulunan sivil toplum örgütlerinden WeChat Kullanıcıları Birliği ve birçok kişi, uygulama sayesinde çalıştıklarını, ibadet ettiklerini ve Çin’de bulunan akrabalarıyla iletişime geçtiklerini öne sürerek yasağın durdurulması için Kaliforniya mahkemesinde dava açtı. Davada yasağın ABD’li kullanıcıların fikir özgürlüğü, ibadet özgürlüğü ve diğer anayasal hakları ihlal ettiği öne sürüldü.

Adalet Bakanlığı Çarşamba günü verdiği cevapta, Ticaret Bakanlığı'nın “uygulamayı sadece kişisel ve iş bilgileri için indiren kişi ya da grupları” hedeflemediğini belirtti. Ek olarak bu kullanıcıların herhangi bir suçlama ya da hukuki sorumluluk altında bulunmadıklarını da söyledi.

Hükümetin cevabı, aynı zamanda uygulamayı iletişim için kullanmanın veya indirmenin yasaklanan işlemler arasında olmadığı, yine de uygulamada mesajlaşmanın “dolaylı ya da direkt olarak” yasaktan etkilenebileceği şeklinde oldu.