Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

HANDE BERKTAN

Sahip oldukları pazar payı ile dünya devi akıllı telefon üreticilerinden Xiaomi, Samsung ve OPPO Türkiye’de akıllı telefon üretimi yapacaklarını duyurmuşlardı. Akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar hariç 289,5 milyondan fazla cihazı birbirine bağlayan platformuyla dünyanın önde gelen tüketici IoT (Nesnelerin interneti) platformunun sahibi Çinli elektronik şirketi Xiaomi, bu ay içerisinde Türkiye’de akıllı telefon seri üretimine başlıyor.

Xiaomi ayrıca televizyon üretimi için de fizibilite çalışmalarını başlattıklarını açıkladı.

"TV üretim fırsatları üzerinde çalışıyoruz"

Bloomberght.com için sorularımı yanıtlayan Xiaomi Türkiye Ülke Müdür Yardımcısı İrfan Öztürk “İlk başta sadece akıllı telefon üretmeye odaklanacağız. İlk aşamada giriş seviyesi ve orta seviye akıllı telefon üretimiyle başlayacağız. Öte yandan diğer ürünlerimiz üzerinde çalışıyor ve üretim konusunda fizibilite araştırması yapıyoruz. Özellikle TV üretim fırsatları üzerinde çalışıyoruz. Xiaomi televizyonlarımızı her zaman olduğu gibi adil fiyatlarla tüketicilerimizin beğenisine sunma imkânı bulabilirsek üretime başlayabiliriz.” açıklamasını yaptı.

Xiaomi akıllı telefon üretimine mart ayında başlıyor

Yılda 5 milyon akıllı telefon üretim kapasitesine sahip olacaklarını dile getiren Xiaomi TR. Ülke Müdür Yrd. Öztürk, “Salcomp ile ortak olan Xiaomi, 30 milyon dolarlık yatırımla Türkiye'de üretime başlıyor. Fabrika, Avcılar'da bulunuyor ve yaklaşık 14 bin metrekare kapalı alana sahip. Bu yatırımla hem mavi hem de beyaz yaka olmak üzere yaklaşık 2.000 kişiyi istihdam edeceğiz. İlk başta sadece akıllı telefon üretmeye odaklanacağız. İlk aşamada giriş seviyesi ve orta seviye akıllı telefon üretimiyle başlayacağız’’ dedi.

Bugüne kadar 24 şehirde toplam 48 Mi Store açtıklarını belirten Öztürk “Hem satış hem de müşteri memnuniyeti açısından Türkiye'nin bir numaralı akıllı telefon markası olmak istiyoruz. Bu kapsamda satış sonrası ağımızın erişilebilirliğini ve hizmet kalitesini iyileştirmek için çalışıyoruz. Türkiye'deki ilk Mi Store’u Eylül 2018'de Vadi İstanbul Alışveriş Merkezi'nde açtık. O zamandan beri 24 şehirde toplam 48 Mi Store açtık. Salgına rağmen yatırımlarımıza devam ediyor ve ürün ve hizmetlerimizi olabildiğince çok Türk tüketicisine ulaştırmak için Kayseri, Samsun, Trabzon, Şanlıurfa, Balıkesir, İnegöl, Bakırköy ve Ataşehir gibi şehir ve ilçelerde yeni Mi Store’lar açmayı planlıyoruz.” dedi.

“Vergiler, satışlara değil segment değişikliğine neden oluyor"

Akıllı telefonlar üzerinde getirilen ek vergilerin satışlara etkisini sorduğum İrfan Öztürk ‘’Türkiye, Xiaomi’nin küresel genişleme yolculuğu için kilit öncelikli bir pazardır. Buraya yaklaşık iki yıl önce geldiğimizden beri, yerel bir oyuncu gibi düşünüyor ve yerel tüketicilerin ihtiyaçlarına hizmet edecek daha yenilikçi ürünler getiriyoruz. Türkiye, yerli üretime başladığımız dördüncü ülke oldu ve bu konuda çok heyecanlıyız. Vergiler, Türkiye'de satılan toplam akıllı telefon adetlerini etkilemiyor, sadece segment değişikliğine neden oluyor. Üretimimizi yerelleştirerek ürünlerimizin daha adil fiyatlarlarla sunarak daha erişilebilir olacağına inanıyoruz. Tüm akıllı telefon segmentlerinde aynı fiyatlarla satılan rakip ürünlere kıyasla daha fazla değer sunduğumuz için Türk tüketicilerinin takdirini kazanıyoruz’’ açıklamasını yaptı.

Akıllı telefonlarda kamera, hızlı şarj ve ekran teknolojileri ön plana çıkıyor. Xiaomi’nin bu konuda geliştirdiği teknolojileri Öztürk ‘’Firmamız, Mi 10T ve Mi 10T Pro gibi ürünlerinde 144Hz yüksek yenileme hızına sahip ekranı geliştirdi. Akıllı telefonlarda bulunan en iyi ekranlardan birine sahip. Mi 11 DisplayMate A+ derecelendirmesine sahip. Xiaomi, ayrıca 108MP kamera segmentinin oluşmasında önemli bir rol oynadı. Bundan sonra da gece modu yetenekleriyle kamera teknolojilerindeki önde konumumuzu sürdüreceğiz.’’ şeklinde anlattı.

"Türkiye’de 2 bin kişi istihdam edeceğiz"

Salcomp ile işbirlikleri ve Türkiye’de işgücü pazarına dair Öztürk ‘’Aktif olmayan bir fabrikayı yüzde 90 oranında yeniden inşa ederek son teknoloji üretim hatları inşa ettik. Hem mavi hem de beyaz yakalı işgücü Salcomp tarafından fabrikamızda eğitilmeye başladı ve bu fabrika sadece Xiaomi markalı akıllı telefonlar üretecek. Bu yatırımla 2bin kişiye istihdam sağlayacağız. Akıllı telefonlar için bölgesel bir üretim merkezi haline gelmek için çalışıyoruz. Türkiye'deki ana odak noktamız, ülkemizin akıllı telefon üretim yolculuğunda bir ilk adım olan nitelikli bir iş gücü oluşturmak’’ dedi.

Hedeflerinin öncelikle iç pazarda talebi karşılamak olduğunu belirten İrfan Öztürk, üretimde istenilen seviyeye ulaştıktan sonra ihracat ve bölge planlarının netleşeceğini belirtti.

Nisan 2010’de Pekin’de kurulan Çinli elektronik şirketi Xiaomi Corporation, akıllı telefon, televizyon, mobil uygulama, dizüstü bilgisayar, çanta, kulaklık, ayakkabı, spor bandı ve daha birçok ürüne yatırım yapmakta ve dünya genelinde 90'ın üzerinde pazarda satılıyor. Şirket, 2020 Mayıs ayında Forbes Global 2000 Listesine giriş yaptı ve 384'üncü sıraya yükseldi.