'Yakın vadede pek çok ürün ve hizmetin açık bankacılık kapsamına geleceğini düşünüyoruz'
-
Açık bankacılık tarafında işlemlerin henüz sadece vadesiz hesapların görüntülenmesi, bunlar üzerinden ödeme emirleri verilmesi gibi alanlarla kısıtlı olduğunu ifade eden Aslı Ulusoy, "Ama şunu çok iyi biliyoruz ki, Merkez Bankamız bu konuda çalışmalarını büyük bir hızla sürdürüyor. Yakın vadede de pek çok farklı ürün ve hizmetin açık bankacılık kapsamına geleceğini düşünüyoruz" dedi
Sipay Pazarlama ve İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Aslı Ulusoy, açık bankacılık lisansını Türkiye’de ilk alan ödeme kuruluşu olduklarını söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Sefer Yüksel’in hazırlayıp sunduğu Finansal Teknoloji programına konuk olan Ulusoy, “Altyapımızı lisans gelmeden hazırlamıştık. Lisansımız gelir gelmez de açık bankacılık hizmetlerini müşterilerimize sunduk. Açık Bankacılık ile birlikte kullanıcılarımıza katma değerli hizmetler sunmanın yanı sıra finansal hizmetlere kolay ve avantajlı şekilde ulaşmalarını sağlamaya hız kesmeden devam edeceğiz. Yine bir ilke imza atarak başka kurum ve kuruluşlara Açık Bankacılığı servis altyapısı olarak vermek de planlarımız arasında” dedi.
Açık bankacılık tarafında işlemlerin henüz sadece vadesiz hesapların görüntülenmesi, bunlar üzerinden ödeme emirleri verilmesi gibi alanlarla kısıtlı olduğunu ifade eden Ulusoy, “Ama şunu çok iyi biliyoruz ki, Merkez Bankamız bu konuda çalışmalarını büyük bir hızla sürdürüyor. Yakın vadede de pek çok farklı ürün ve hizmetin açık bankacılık kapsamına geleceğini düşünüyoruz. Rekaberlik kavramının açık bankacılık ile beraber kaçınılmaz olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
‘Sipay artık B2C’ye de yönünü çevirdi’
2023 yılının ilk altı ayında 2022’nin aynı dönemine kıyasla dijital cüzdan hacmini 118, işlem sayısını 95 kat artırdıklarına dikkat çeken Ulusoy, POS hacimlerinin de 10 kat arttığını söyledi. 2023 yılı itibarıyla dijital cüzdan konusuna çok ağırlık vermeye başladıklarını hatırlatan Ulusoy, yeni ürün ve hizmetlerin dijital cüzdan üzerinden tüketici ile buluşmaya başladığını söyledi. Sipay’in daha önce biraz daha B2B hizmet veren kurum iken artık B2C’ye yüzünü çevirdiğini ifade eden Ulusoy, “Çeşitli cashback uygulamaları veya başka sürprizlerle tüketicilerin daha çok karşısına çıkmaya başladık. Bu da devam edecek. Tabi ki, dijital cüzdan tarafında ürün ve hizmet yelpazesi genişledikçe büyüme de kaçınılmaz oluyor” dedi.
‘Yurt dışı pazarda ilk hedef İngiltere’
2023 yılında kredili ürünleri dijital cüzdan üzerinden sunmaya başladıklarını hatırlatan Ulusoy, burada bankalarla rekaberlik bakış açısıyla işbirliğine gittiklerini söyledi. Ulusoy, “Bizim dijital cüzdanımızı müşteriye kredinin ilk kapısını açtığı bir alan olarak tanımlıyoruz” dedi. Sipay’in yurtdışına açılı hedeflerine de değinen Ulusoy, “Birinci hedef olarak İngiltere’yi koyduk. Şirket kurulumunu yaptık, lisans süreçlerimiz devam ediyor. Azerbaycan’da ödeme kabul, POS tarafında aktivitelerimiz başladı. Kuzey Afrika ve Körfez ülkeleri de radarımızda” diye konuştu.