Advertisement
FAİZ-BONO ABONE OL

Türk Lirası'nın bu yıl yüzde 20'nin üzerindeki değer kaybı ve yerel para cinsi varlıkların negatif reel faizleri Döviz yabancı para cinsinden yatırım tercihini tetikliyor. Bankaların ortalama mevduat faizi Haziran 2019'dan bu yana yarıya indi ve yükselen enflasyon reel getirileri siliyor.

MUFG Bank Turkey hazine müdürü Onur İlgen, "İnsanlar mevduat faizlerinin uzun bir süre düşük kalacağını düşünüyor ve yüksek faizden yararlanmak için eurobondlarda pozisyon almak istiyor." dedi.

Merkez Bankası'nın aldığı önlemlerin borçlanma maliyetlerinin sıkılaşmasına faydalı olmasına ve üç aylık mevduat faizlerini yüzde 11.76'ya taşımasına karşın yine de bu getiriler, tüketici fiyatlarındaki artış hesaba katıldığında telafi edici değil.

Bankalardaki ortalama dolar mevduat faizi yüzde 1.6 civarında. Bloomberg Barclays'in Türkiye ortalama eurobond faiz göstergesiyse yüzde 6.54 seviyesinde bulunuyor. Bazı şirket tahvilleriyse yüzde 7'ye kadar getiri sunuyor.

Ancak bu durum bazı riskleri beraberinde getiriyor. İstanbul'da Azimut Bosphorus Capital Portföy'ün CEO'su Murat Salar, dolar cinsi varlıkların Türkiye'nin ABD Doları'na bağımlılığını pekiştirdiği ve uzun vadede zararlı olabileceğini ifade etti.

Türkiye'de hükümetin resmi hedefinin üzerinde seyreden enflasyona karşı koruma için döviz cinsinden tasarruflar artıyor. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı Ağustos'ta 220 milyar dolar ile rekor seviyeye tırmandı. Eurobondlardaki artış ise artık daha az sayıda kişinin dolar hesaplarının makul bir getiri sunduğunu düşündüğünü işaret ediyor.