İspanya da 'tamam' demek üzere!
Geçen hafta ortasına kadar her şey alışılmış şekilde gidiyordu. Alışılmış diyorum çünkü piyasa nerede ise %6'nın üzerinde İspanyol faizine de, L+500 puandan fiyatlanan İtalyan CDS'lerine de alışmış, tepki vermiyordu. Öyle ki Avrupa'da başta olmak üzere 5 ülke 2 yıl vadede (-) negatif faiz ödüyordu, piyasa buna bile şaşırmaz olmuştu.
-Cuma günü birileri 'tetiği çekti'!
Piyasa olaylara alışmış biraz da umursamaz bir vaziyette fiyatlama yaparken, İspanya'dan gelen bir haber ortalığı karıştırdı. Haber daha sonra yalanlanmasına rağmen Eur/USD'yi '1,21'e kadar düşürürken, İspanyol ve İtalyan borsalarının %5 kayıp vermesine yol açtı.
O haber; İspanya'da Valenciya eyaletinin merkezi hükümetten kurtarma paketi istediği söylentisiydi. Bu söylenti çıktıktan sonra piyasada panik satışları başladı. Özellikle İspanyol ve İtalyan banka hisselerinde gözlemlenen satışlar daha sonra bütün dünyaya yayıldı.
-Yatırımcı muattap bulamamaktan korkuyor
Önce Valenciya arkasından da Katalonya eyaletlerinin merkezi hükümetten yardım istemesi piyasanın kulağına bir kez daha kar suyu kaçmasına neden oldu. Hafta sonu Madrid sokaklarında 100 binleri bulan protestocuların attıkları 'Rahoy istifa' sloganları, eyaletlerden gelen 'yardım' çağrıları ile birleşince yatırımcılar ürktü. Sadece yatırımcılar değil İspanyol bankalarına borç verecek olan diğer ülkeler de korktu.
-130 Milyar € kaynak aktarılacak, ülke koasa sürükleniyor
Yaşanan protestolar, Rahoy'un çok hızlı itibar kaybetmesi ve eyaletlerden gelen 'acil para' çağrıları hem para verecek olan diğer ülkeleri hem de yatırımcıları korkutuyor. Bu sebeple İspanyol bankalarının ve hükümetinin uluslararası sermaye piyasalarından borçlanma ihtimali son derece kısıtlı bir hal aldı. Birkaç büyük banka dışında ya da %7 gibi ciddi bir faiz ödeyerek kısıtlı borçlanabilen Merkezi Hükümet dışında İspanya'nın dış dünyadan para borçlanması çok zor.
Gelinen noktada herkez aynı hesabı yapıyor. Negatif faizle Alman tahviline para yatırıp gece rahat uyumak mı? Yoksa parayı %7,5 faizden aynı para birimi ve aynı vadede borçlanan İspanyollara vermek mı?
Pimco dahil buna pek çok kişinin cevabı 'A' şıkkı. Yani Almanya.
O zaman da geriye tek soru kalıyor; İspanya'nın ihtiyacı olan 130 milyar €'luk bankacılık destek paketi mi? Yoksa topyekün ülke için Yunanistan benzeri bir kurtarma operasyon mu?