Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Cüneyt Başaran Fırtına yavaş yavaş geliyor
Cüneyt Başaran
Cüneyt Başaran
Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun olduktan sonra, yüksek lisansını Yeditepe Üniversitesi'nde tamamladı. Kariyerine finans sektöründe başlayan Cüneyt Başaran, İstanbul'da ABank ve BNP'de trader olarak görev aldı. Daha sonra Londra'ya yerleşip Commerzbank ve Standard Bank'ta Türkiye Masası Şefi pozisyonunda çalıştı. 2010 yılında medya sektörüne geçti. Başaran, Bloomberg HT Televizyonu ve Bloomberght.com Genel Yayın Yönetmenliği görevlerinin ardından Ciner Medya Grubu Londra Temsilciliğinin yanı sıra Gazete Habertürk'te köşe yazıları yazmaya devam ediyor.

Fırtına yavaş yavaş geliyor

Giriş: 02 Mayıs 2014, Cuma 16:33
Güncelleme: 03 Mayıs 2014, Cumartesi 11:34

Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisinde 2012 Ocak'tan beri görülen en büyük yükseliş yaşandı. ABD ekonomisi Nisan ayında 288 bin kişilik bir istihdam yaratırken, işsizlikte % 6.3'e kadar geriledi ki bu da 2008 Ekim ayından beri gördüğümüz en düşük rakam. Bunların yanında, bu hafta içinde gelen ABD kişisel tüketim harcamalarındaki % 9'luk artış yine son 4 yılın aylık bazda en yüksek sıçraması. ABD sanayi üretim verisinin 54.9 ile 2014'ün en yüksek seviyesine çıkması da bu haftanın göze çarpan iyi verileridendi.

Fırtına yaklaşıyor

FED'in faiz artırımı için artık istihdam verisinden çok, enflasyon rakamını öne çıkartacağını 2 ay önce öğrenmiştik. FED'in baktığı çekirdek enflasyon ise % 1.7'lerde. Burada FED'in hedef rakamı % 2. Yani aslında Avrupa'dan bağımsız olarak ABD cephesinde işler yolunda. FED normalleşmek adına tahvil alım programını azaltıyor. Nisan ayı itibari ile 4 kez indirim yaptı ve Ekim gibi tapering'i bitimeyi planlıyor. İsithdam verisi artıyor, tüketici güveni yerine geliyor, tüketim artıyor hatta enflasyon bile kıpırdıyor.

Dolayısı ile dolar faizlerinin önümüzdeki dönemde gideceği tek yön var; yukarı.

Peki piyasa bunun farkında mı?

İşte en can alıcı soru burada. 10 yıllık tahvil faizleri % 2.65, 30 yıllıklar ise % 3.45 seviyesinde. Her iki cephede de faizlerde 40-50 baz puanlık ralliler söz konusu. Diğer taraftan dolar endeksi 79.80 seviyesi ile son 4 ayda % 2 civarında değer kaybetmiş durumda. Her iki indikatör de "sanki ABD parasal genişleme süreci devam ediyor " gibi bir fiyatlama içinde.

Bu durumu açıklamak için bir-iki teori öne sürebilirim:

1- Rusya gerginliği ABD faizlerinin güvenli liman olarak görülmesine neden oluyor. Dolayısı ile ABD fazilerinin şu anki seviyesi sunni ve geçici.

2- Avrupa'da Draghi'nin ısrarla parasal genişlemeye gitmemesi ABD Doları üzerinde euro üstünden negatif bir baskı yapıyor.

Bu bahaneleri daha fazla artırabiliriz. Ancak ne kadar artırsak da bu "anomaliyi" açıklamaya yetmeyecektir.

Dolayısı ile piyasaların önümüzdeki süreçte sert bir düzeltme ile karşılaşması beni şaşırtmayacak.