Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Cüneyt Başaran Faizlerde yükseliş daha ne kadar sürecek?
Cüneyt Başaran
Cüneyt Başaran
Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun olduktan sonra, yüksek lisansını Yeditepe Üniversitesi'nde tamamladı. Kariyerine finans sektöründe başlayan Cüneyt Başaran, İstanbul'da ABank ve BNP'de trader olarak görev aldı. Daha sonra Londra'ya yerleşip Commerzbank ve Standard Bank'ta Türkiye Masası Şefi pozisyonunda çalıştı. 2010 yılında medya sektörüne geçti. Başaran, Bloomberg HT Televizyonu ve Bloomberght.com Genel Yayın Yönetmenliği görevlerinin ardından Ciner Medya Grubu Londra Temsilciliğinin yanı sıra Gazete Habertürk'te köşe yazıları yazmaya devam ediyor.

Faizlerde yükseliş daha ne kadar sürecek?

Giriş: 01 Şubat 2011, Salı 09:39
Güncelleme: 01 Şubat 2011, Salı 09:39

Merkez Bankası Aralık ayında yapmış olduğu sunumda, 'Baz senaryodan senaryo 1'e geçiş yapıyorum' dedi ve politika faizlerini 50 baz puan aşağıya çekerken aynı anda zorunlu karşılıkları artırdı. PPK toplantısında verilen mesaj ise şöyleydi; ‘Yapılan bu düzenlemelerin etkisi genişleyici olmayacak'.

Piyasanın buna verdiği tepki ise sanki bunun bir gevşetme politikası olarak algılandığı şeklindeydi. Grafikte gözlemlendiği gibi her vadede Aralık ayı boyunca faizlerde sert bir düşüş oldu. 2 yıllık tahvil faizi, bütün zamanların en düşüğü olan yüzde 6,80 seviyesine kadar geriledi.

Bugün faizlere baktığımızda ise çok farklı bir resim görüyoruz. 2020 vadeli tahvilde yüzde 9,60 seviyesi görüldü, ki bu son 7 ayın en yüksek faizi. Peki TCMB aynı sınyali veriyorsa ve parasal sıkılaştırma yapıyorsa piyasadaki bu kafa karışıklığının sebebi ne ?

Bu sorunun cevabı artık iyice netlik kazandı. Aralık ve Ocak aylarındaki iki ayrı TCMB sunumundaki nüans. Aralık'ta ‘Uygulamaların etkisi genişleyeci olmayacak’ diyen TCMB, Ocak ayında 'Daraltıcı olacak' ifadesine geçiş yapınca piyasalar çark etti. Yüzde 6,80 seviyesine kadar gerileyen 2 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 8,20 seviyesine kadar yükseldi. Tabii bu arada bütün dünyanın bir anda enflasyon korkularını fiyatlaması tuzu biberi oldu.

Sonuçta TCMB biraz dolambaçlı bir yoldan da olsa uzun vadeli faizleri yükseltti. Simdi soru, bu seviyelerde kalacak mı, yoksa daha yukarı seviyeler görülebilir mi? İşte bundan sonrası biraz dünyadaki enflasyon korkuları ve konjoktürüne bağlı.