Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Cüneyt Başaran İtalya da Çin'in kapısını çaldı
Cüneyt Başaran
Cüneyt Başaran
Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun olduktan sonra, yüksek lisansını Yeditepe Üniversitesi'nde tamamladı. Kariyerine finans sektöründe başlayan Cüneyt Başaran, İstanbul'da ABank ve BNP'de trader olarak görev aldı. Daha sonra Londra'ya yerleşip Commerzbank ve Standard Bank'ta Türkiye Masası Şefi pozisyonunda çalıştı. 2010 yılında medya sektörüne geçti. Başaran, Bloomberg HT Televizyonu ve Bloomberght.com Genel Yayın Yönetmenliği görevlerinin ardından Ciner Medya Grubu Londra Temsilciliğinin yanı sıra Gazete Habertürk'te köşe yazıları yazmaya devam ediyor.

İtalya da Çin'in kapısını çaldı

Giriş: 13 Eylül 2011, Salı 10:45
Güncelleme: 13 Eylül 2011, Salı 11:38

Dün akşam piyasaları ipten alan, S&P'nin 150 puanlık eksiyi toparlayıp üzerine de 70 puan eklemesine neden olan gelişme akşam saatlerinde Roma'da Çinli yetkililerin İtalyanlarla yaptığı çok özel bir görüşmeydi. Çin'in en önemli devlet fonu olan 400 milyar dolarlık sermayaye sahip China Investment Fund temsilcilerinin dün Roma'da İtalyan Maliye Bakanı ile görüştüğü haberi Financial Times aracılığı ile piyasalara yayılınca bir bahar havası oluştu.

Aslında Çin bu hamleyi ilk defa yapmıyor. Daha önce sırasıyla Yunanistan ve İspanya da kritik ihaleleri öncesinde benzer şekilde Çin'in kapısını çalmışlardı. Özellikle İspanya 2 ay önce Çin'den aldığı destekle kritik hazine ihalelerini atlatmıştı. Dolayısıyla İtalya'nın da benzer bir yola girmesi çok da şaşırtıcı değil.

Çinliler topyekün pirinç yemeği bıraksa ve spagetti ve tapaz'a alışsa, üstüne de yasemin çayı yerine Uzo içse Avrupa için bir ümit ışığı olur mu?

Arka arkaya Yunanistan, İspanya şimdi de İtalya Çin'in kapısını aşındırınca biraz da mübalağa ederek 'Çin toptan bütün Avrupa'yı bu borç sarmalında kurtarabilir mi?' sorusu akla geliyor.

Çin'le Avrupa arasındaki toplam ticaret hacmi 600 milyar dolar. Yani Çin'in 1 numaralı ticaret partneri sanıldığı gibi ABD değil Avrupa Birliği. Dolayısıyla Çin'in ürettiği malları satabilmesi için Avrupa Birliği'nin dağılmadan hayatına devam etmesi gerekiyor. Bu çerçeveden bakıldığında Çin'in problemli ülke tahvillerini alarak Avrupa'yı destekliyor olması anlaşılabilir bir nokta.

Ancak Çin ne kadar destek verirse versin Avrupa'nın borç yükünü tek başına omuzlaması pek mümkün değil. Geçen hafta Piyasa Hattı programında Hong Kong'dan yayına bağlanan BBVA Asya Baş Ekonomisti Stephen Schwartz da net olarak bunu ifade etmişti. Schwartz, 'Avrupa'nın ekonomik görüntüsünün son derece bozuk olduğunu ifade ederken, Çin'in hem de soğumaya başlayan ekonomisi ile tek başına bütün Avrupa'yı ayağa kaldırmasının mümkün olmadığını' belirtti.

Tabii Çinliler yukarıda bahsettiğimiz gibi birden alışkanlıklarını değiştirip tapaz, uzo, spagettiye merak sarmazlarsa...