Finans sektöründe ekosistemler dönemi
Bir içerik ile katkıda bulunma daveti aldığım her fırsatta okuyana, dinleyene, izleyene faydalı olabilmek için heyecanlanıyorum. Mevcut bilgi ve tecrübelerime yaslanmadan yeni ve güncel bilgiler toplamayı, bunları harmanlayarak özgün ve faydalı bilgiler, yorumlar paylaşmayı önemsiyorum. Tüm bunları yaparken kendimi geliştirdiğimi ve birçok yeni bilgi öğrendiğimi fark ediyorum. İşte bunlardan birini geçtiğimiz günlerde BloombergHT TV kanalında, Finansal Teknoloji programında yaşadım.
“Finans sektörünün geleceği ve yeni iş modelleri” konulu program için üzere bir araya geldiğimizde neler anlatabileceğimi biliyordum ama neler öğreneceğimi henüz fark etmemiştim. Kıymetli haberci dostum Sefer Yüksel’in zihin açan soruları ve uzun zamandır birlikte projeler yaptığımız arkadaşım Ozan Cığızoğlu’nun paylaştığı özgün veri ve bilgiler sayesinde zihnim açıldı. Ben de bu vesile ile öğrendiklerimi sizler için yorumlamak ve kalıcı bir yazı olarak derlemek istedim.
1. Dünyanın dört bir tarafında finansal hizmetlerin banka olmayan kurumlar tarafından sunulma eğilimi artıyor ve müşteriler bu servislere eskisinden çok daha istekli görünüyor. Avrupa genelinde 15 ülkede yapılan ankete bu konuda en tutucu Almanya olurken, en istekli müşteriler Türkiye’den gelmiş.
2. Geleneksel bankaların yeni markalar altında (Hibrit Banka) dijital ürün ve hizmetler sunmasından sonra yeni bir trend olarak beliren Dijital Bankalar yer alırken, bir sonraki trend olarak Ekosistem Bankası adı verilen yeni bir kategori oluşmuş. Ekosistem Bankaları finans dışında çok sayıda ürün ve hizmeti bir araya getirerek uzmanlık alanlarında müşterilerinin hayatını kolaylaştırıyor. Bu hizmetler telekom, turizm, e-ticaret özelinde yoğunlaşabiliyor. Dijital finansal hizmetlerin gelişim yolunda en tepe nokta olarak görülen yer ise Süper Finansal Uygulamalar. İçerisinde akla gelebilecek tüm ürün ve hizmetleri barındıran, tamamı finans ile ilişkili, kullanıcı hayatını daha hızlı, kolay ve güvenli hale getiren iş modeli.
3. Son olarak, süper uygulamalardaki ürün ve hizmet tercihlerine yönelik olarak yapılan anket sonuçlarına bakıldığında birbirinden ilgisiz görünen çok sayıda farklı beklentinin kullanıcıların demografik özelliklerine göre sıralandığını görüyoruz. Burada dikkat çeken bir konu kullanıcılar mobil kullanıcıların uygulamalar arasındaki bilgi taşıma zorunda kalmadan, aradaki kopukluğu giderme beklentisi. Gerçektende kullandığımız her uygulamada ödeme için yeniden kart bilgileri girmekten yorulmadık mı?
“Finans sektörünün geleceği ve yeni iş modelleri” konusunda bu verilerin ve öngörülerin ne kadar isabetli olacağını hep birlikte göreceğiz. Bugünden yarına hepimizin emin olduğu tek konu tüm sektörlerde olduğu gibi finans sektöründe hızlanan değişimin çok ama çok net olduğu, değişimin dalga boyunun çok yüksek olduğu.