Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Dr. Soner Canko 2024 Finansal teknolojiler gündemi
Dr. Soner Canko
Dr. Soner Canko
İstanbul Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden 1990 yılında mezun olan Soner Canko, 1993'te İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde yüksek lisansını tamamladı, 2003 yılında da doktora derecesi aldı. Kariyerine 1990 yılında başlayan Canko, 2011-2020 yılları arasında Bankalararası Kart Merkezi'nin genel müdürlüğü yaptı. Bu göreviyle birlikte Türkiye kartlı ödemeler pazarına yeni teknoloji ve hizmetler sunmaya odaklanan Canko, ekonominin kayıt altına alınması ve Türkiye'nin nakitsiz topluma geçmesi amaçlı önemli çalışmalarda bulunurken, Türkiye'nin ilk dijital cüzdanı BKM Express ve Türkiye'nin Ödeme Yöntemi TROY markalarının hayata geçmesini sağladı. Nisan 2020'de BKM'deki görevinden ayrılan Soner Canko, kurucu olduğu SC Yönetim & Danışmanlık çatısı altında 1 Mayıs 2020 itibarıyla finans ve teknoloji şirketlerine yönetim danışmanlığı hizmetleri vermektedir. FinTech İstanbul Kurucu Üyeliği ile Türkiye'de finansal teknoloji alanında yaptığı çalışmalarla da tanınan Canko, 2015 yılında dünyanın önde gelen FinTech liderleriyle beraber Beyaz Saray'a davet edilmiştir.

2024 Finansal teknolojiler gündemi

Giriş: 15 Ocak 2024, Pazartesi 16:18
Güncelleme: 15 Ocak 2024, Pazartesi 16:32

Finansal teknolojiler (fintek) alanında oldukça hareketli bir yılı geride bıraktık. Dünya genelinde finansal inovasyonların hız kestiği, hem karlı hem de hızlı büyüme yollarının arandığı bir yıl oldu. Birleşme ve satın almaların gündemdeki ağırlığının arttığı ama işlemlerinin azaldığı bu dönemde dikkatimi çeken başlıklar özetle şöyle;

B2B Finans

Finansal teknolojiler genel olarak B2C adı verilen tüketici odaklı iş modelleri çözümlerle kendini gösterirken, büyük hacimler ve fırsatlar barındıran B2B finans, yani kurumsal finans çözümleri gölgede kalmıştı. Zaman içerisinde hak ettiği ilgiyi görmeye başlayan B2B finans hem yaratılan verimlilik hem de düşük bütçelerle pazara giriş imkânı vermesi nedeniyle daha fazla ilgi görüyor. Bu alanda ihtiyaçları doğru tespit eden girişimler için çok fırsat var.

RegTech

Dünya genelinde artan politik ve ekonomik gerilimlerin finansal teknolojiler alanına yansıması daha fazla düzlem ve daha sıkı uyum (compliance) beklentileri oldu. KYC (Müşterini Tanı) ve AML (Kara Paranın Önlemesi) kısaltmaları en çok konuşulan konuların başında geldi. Dijital dünyada müşterileri daha etkin tanımak ve kazanmak üzere geliştirilen dijital onboarding süreçlerine uyum gereksinimleri de eklendi. Bu sayede bireysel ve tüzel müşterileri adaylarının daha kazanılırken uyum gözüyle taranmaları mümkün oldu.

Yaşanan uluslararası gerilimler ve rekabetin etkisiyle önümüzdeki dönem daha da artması ve karmaşıklaşması muhtemel finansal düzenlemeler finansal kullanıcıların hayatını daha da zorlaştıracağını öngörmek çok zor değil. Bu öngörüden hareketle regtech konusunun yeni inovasyon ve fırsatlara açık olduğunu belirmekte fayda var.

Anlık Ödemeler

Hesaptan hesaba anlık ödemeler çok hızla büyürken, bu alanda kullanım alanlarının artması ve müşteri tecrübelerinin gelişmesi için çabalar görüldü. Özellikle açık bankacılık alanında iş birliklerinin anlık ödemeleri daha hızlı ve kolay kılacağını düşünüyorum. Önümüzdeki dönemde hesaptan hesaba anlık ödemeleri daha yaygın ve güvenli kılmak üzere çok fırsatlar gördüğümü belirtmeliyim.

Dijital Varlıklar

Geçen on yılda hızlı iniş çıkışları ile dikkatlerimizi çeken dijital varlıklar yıllar içinde hem çeşitlilik hem de istikrar anlamında önemli yol aldı. Kripto paraların yanı sıra Stabil Paralar ve Merkez Bankaları Dijital Paraları da olgunluk seviyesinde önemli aşamalar kaydetti. Geri dönülmez bir şekilde dijitalleşen para kavramı ile yakın gelecekte hayatımızda çok farklı deneyimler yaşayacağımız günler bizi bekliyor.

Finansal Sisteme Yönelik Yeni Riskler

Yeni teknolojilerin hayatımıza katacağı fayda ve verimlilikleri büyük bir heyecan ile konuşurken ihmal edilmeyecek önemli bir konu da riskler. Özellikle değişimin hızlı olduğu dönemlerde artan yeni riskler üzerinde zaman ve enerji harcamak çok önemli. Üstelik yeni tip riskleri yaşadıktan sonra önlem almak çok daha yıkıcı ve sistemik sorunlara sebebiyet verebilir. Bu nedenle heyecanla beklediğimiz tüm yeniliklerin karanlık yüzünü de ihmal etmeden olmayan riskleri öngören ve önleyici önlemler alan bir kültüre ihtiyaç var.

Özetle, geçmiş yılların birikimlerini olgunlaştırdığımız 2023 yılının öğretileri ile 2024 yılında çok daha hızlı ve hareketli bir finansal teknolojiler gündemi bizleri bekliyor.

Hepimize kolay gelsin.

Diğer Yazılar

Finans sektöründe yapay zekâ: Dönüşümün beş bileşeni
finans sektöründe yapay zekâ çalışmalarında, veri veri saklama üniteleri, işlemciler, enerji ve emek olmak üzere beş temel bileşenin göz önünde bulundurulması gerekiyor.