Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Koray Gültekin Bahar Sektörlere dönük özel çözümler pazarın yine dinamiği olacak
Koray Gültekin Bahar
Koray Gültekin Bahar
Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden mezun olduktan sonra FIT Solutions'ta yazılım geliştirici olarak iş hayatına başlayan girişimci Koray Gültekin Bahar, ilk kurduğu şirketi Dotto'daki hisselerini sattıktan sonra, 2013 yılında Foriba'ya ortak oldu. Regtech alanında faaliyet gösteren Foriba'nın genel müdürü ve ortağı olarak devam ettiği kariyerinde 2019 yılında Foriba'nın dünyanın önde gelen vergi teknolojileri şirketi olan Sovos tarafından satın alınma sürecini yönetti. Koray Gültekin Bahar, Foriba satışının ardından daha önce kurduğu girişimi, şirketlerin nakit akışı ve işletme sermayesini yönetmelerine aracılık eden FinTech şirketi Figopara'ya odaklandı. Bahar, Şubat 2020'den bu yana kurucularından olduğu Figopara'nın genel müdürlük görevini sürdürüyor. TOBB Finansal Teknolojiler Meclis Başkanlığı'na seçilen Bahar, Endeavor girişimcisi ve aynı zamanda Endeavor Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi'dir. Ayrıca 2019 yılında kurulan melek yatırım platformu Angel Effect'in de Yönetim Kurulu Üyeliğini yürüten Bahar, StartupBorsa.com'un kurucu ortağı ve Girişimcilik Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi olarak girişimci ve yatırımcı kimliğiyle ekosisteme katkı sağlıyor. www.yollarda.tv kanalıyla da girişimcilik ve teknoloji alanında içerik üretiyor.

Sektörlere dönük özel çözümler pazarın yine dinamiği olacak

Giriş: 15 Kasım 2023, Çarşamba 15:38
Güncelleme: 15 Kasım 2023, Çarşamba 15:38

Pandemiyle birlikte sektörümüzde yaşanan ‘meltem rüzgârı’ yerini, ‘nemli günlere’ bıraktı diyebiliriz çünkü herkes biraz nefes almak istiyor. 3-4 yıldır süren yatırım furyası dinmiş görünüyor. Aslında bugünün geleceğinin sinyallerini yaklaşık bir yıl önce almaya başlamıştık, yatırım miktarlarının artış oranı yavaşlamaya başlamıştı.

‘Durgunluğu’, Startups.watch’un çeyrek raporlarında da görüyoruz. Startups.watch’un 2023 yılı üçüncü çeyreğine ait istatistiklerine göre yılın dokuz ayında; tohum, erken ve sonraki aşamalarda 219 yatırım turunda 154 milyon dolar yatırım toplanmış. Her ne kadar hem yatırım sayısı hem de yatırım miktarı, pandemi öncesi seviyelerin üzerinde olsa da pandemi döneminin çok altında.

İsterseniz kısaca, üçüncü çeyrekteki rakamlara bakalım. Bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 47’lik bir düşüşe tanıklık ediyoruz. Üçüncü çeyrekte 74 yatırım turunda 32 milyon dolar yatırım yapıldı. Bu rakam, maalesef son 13 çeyreğin en düşüğü. Ancak bazı veriler, umudumuzu korumaya yardımcı olabilir. Zira Türkiye üçüncü çeyrekte, Avrupa ve MENA bölgesinde en fazla tohum aşaması yatırımı yapılan ülkeler arasında İngiltere, Almanya ve Fransa’nın ardından dördüncü sırada yer alıyor.

“Kendi yağımızla kavrulacağız”

Raporda yer alan ve sektörümüze yön göstereceğini düşündüğüm iki gelişmeye de dikkat çekmek istiyorum. En çok yatırım alan sektörlere baktığımızda, geleneksel olarak oyun, yapay zekâ ve SaaS görüyoruz. Ancak sektörel olarak perakende ve enerjinin öne çıktığı dikkat çekiyor. Bu gelişme de artık klasik ve genele hitap eden çözümler yerine, sektörlere dönük spesifik alanların öne çıkacağını ve tercih edileceğini gösteriyor. Dolayısıyla artık ‘niş’ alanların, ‘niş’ çözümlerin öne çıkacağını söyleyebiliriz.

Altını çizmek istediğim bir diğer konu ise yabancı yatırımcı sayısındaki düşüş. Tüm dünyada girişimlere yapılan yatırımların azaldığının farkındayız. Yatırımcılar, birikimlerini farklı enstrümanlarla değerlendirmeyi tercih ediyor. Jeopolitik sorunlar da önümüzdeki dönemde yabancı yatırımcı üzerinde etkili olacak. Dolayısıyla ‘kendi yağımızla kavrulacağımız’ bir döneme girdik, bu açıdan bakıldığında girişimler için finansal açıdan zorlanmamak, büyümek için yurt dışına açılmak her zamankinden daha çok öncelik olmalı.

Diğer Yazılar

Helsinki'de Türkiye rüzgârı esti
Türkiye'nin son yıllarda Avrupa'nın en dinamik fintek ve startup pazarlarından biri olduğunu biliyoruz. Sadece Avrupa'da değil, dünya genelinde finteklere, startup'lara yapılan yatırım oranları düşerken artış yaşanan nadir ülkelerden biri biz olduk. Türkiye'de 2024'te fintek girişimcileri 300...
Belirsizlik denizinde kaptanın seyir defteri
Büyük – küçük tüm şirketlerin hatta küresel devlerin bile en önemli gündemi, 'belirsizlik ortamında en iyi yönetimi' hayata geçirmek. Belirsizlikler ya da yerel ekonomik krizler, bizim pek de yabancı olduğumuz durumlar değil. 5-6 yılda bir yaşadığımız sıkıntılar, bizleri daha dayanıklı hale...