DÖVİZ ABONE OL

Çin'den gelen haber akışıyla birlikte Yuan son iki aydır dolar karşısında değer kazanırken Çin Merkez Bankası'nın en son açıkladığı kur hareketlerini tolere etme kararıyla birlikte yuanın güçlenmesinin de önü açılabilir.

Yuan, Bloomberg’in derlediği en fazla işlem gördüğü benzerlerini karşısında 2016 yılından bu yana en yüksek seviyede. Dolar/yuan kuru yüzde 0,2 yükselerek 6,3795 seviyesine kadar tırmanarak dolar karşısında son üç yılın zirvesinde işlem görüyor.

Çin Merkez Bankası’nın günlük offshore kur düzeltmelerindeki kısıtlamaları uygulamayacağına dair işaretler vermesiyle kurdaki yükseliş bu hafta hızlandı. Bu da analist ve kur yatırımcılarının kurun güçleneceği beklentisiyle daha fazla yatırım yapmasına neden oldu.

Çin Merkez Bankası, bu hafta günlük referans offshore kur oranı konusunda daha tarafsız davranacağını ve piyasadaki yukarı yönlü hareketleri sınırlamaktan ziyade sadece izleyeceğini söyledi.

Securities Times gazetesi, Çin Merkez Bankası’nın düzenli müdahaleleri bırakarak kurdaki dalgalanmalara karşı daha toleranslı olacağını yazdı.

Kurdaki yükseliş ülkedeki hisse ve tahvil piyasasına girişleri de artırırken, varlık balonlarının oluşma riskini artırıyor ama ithal edilen emtia fiyatlarındaki yükselişin etkisini sınırlandırıyor.

Biden döneminde Çin ile ilk ticaret teması

ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai ve Çin Başbakan Yardımcısı Liu He arasında ‘samimi’ bir telefon görüşmesi gerçekleşti. Böylece ticaret konusundaki anlaşmazlıkları gidermeye çalışan iki taraf, Biden’ın göreve geldiği Ocak ayından beri ilk üst düzey görüşmeyi gerçekleştirdi.

Çin Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada karşılıklı saygı çerçevesinde ‘faydalı, samimi ve yapıcı’ bir görüşme gerçekleştiği belirtildi.

ABD Ticaret Temsilciliği’nden de bir açıklama geldi ve “Ticaret Temsilcisi Katherine Tai görüşmede Biden-Haris yönetiminin ticaret politikasını, ABD-Çin arasındaki ticari ilişkilere dair gözlemlerini ve bu konudaki çeşitli endişelerini paylaştı.” dendi.

ABD ile Çin geçen sene kısmi ticaret anlaşması yaptı ancak hala iki ülkenin karşılıklı olarak milyarlarca dolarlık ek gümrük vergileri var. Çin anlaşmadaki taahhütlerinin bir kısmını da yerine getirmedi.

ABD’de yeni hükümet Çin’e karşı duruşunu gözden geçiriyor ve henüz eski Başkan Donald Trump’ın başlattığı bu politikada önemli bir değişiklik yapmadı. Ancak bazı değişiklikler olacağına dair mesajlar veriliyor.

Çin artan emtia fiyatlarına karşı tedirgin

Birçok ülke emtiadaki yükselişin etkileriyle mücadele için farklı stratejiler geliştirirken Çin çareyi spekülatör ve stokçularla mücadelede arıyor. Merkez bankasının offshore yuan ile ilgili aldığı hareketleri tolere etme kararı da ithal emtia fiyatlarındaki yükselişi kurdaki güçlenme ile baskılamak için olabilir

Emtialardaki yükselişi dizginlemek için çalışmalarını hızlandıran ülkede yalan haberlerin yayılmasından aşırı spekülasyona kadar bir dizi eyleme ceza öngören düzenlemeler gündeme getirildi.

Pazar günü önde gelen metal sektörü temsilcilerinin davet edildiği toplantıyı takiben açıklama yapan Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu, Çin hükümetinin spot ve vadeli piyasadaki tekellere sıfır tolerans göstereceğini belirtmişti. Çin sonrasında bankaların emtia ile ilişkili ürünlerin satmasına yasaklama getirmişti.

Advertisement