Zeynep BAYAR - Erol Oytun ERCAN
Merkez Bankası Ağustos ayı politika toplantısında faiz değiştirmedi ve bir hafta vadeli repo ihalelerinin faizini yüzde 8.25 seviyesinde korudu. Merkez Bankası'nın internet sitesinde yer alan karar metninde yer verilen açıklamaları değerlendiren İş Portföy Genel Müdür Yardımcısı Nilüfer Sezgin, Merkez Bankası’nın kararının şaşırtıcı olmadığını ve öncesinde, piyasalardaki faiz artırımı beklentilerinin güçlü olmadığını söyledi.
Merkez Bankası'nın internet sitesinde yer alan karar metninde “Likidite tedbirlerinin sürdürülmesine karar verilmiştir.” cümlesinden Merkez Bankası’nın şimdiye kadar olan sıkılaşma adımlarının, enflasyon ve makro finansal riskler açısından yeterli olduğu mesajını verdiğini ifade eden Sezgin, piyasanın beklediğinden daha fazla güvercin mesajlar verildiğini belirtti.
Buna ek olarak, karar metninde yapılabilecek ikinci önemli çıkarımın ise, sıkılaşmanın politika faiz artırımı yerine likidite yöntemiyle yapılması olduğunu söyleyen Sezgin, TCMB’nin bu açıklamasıyla talep koşullarına dair belirsizliğe referans verdiğini ifade etti.
Sezgin yapmış olduğu değerlendirmesinde, “Birkaç aydır vurgulanan birim maliyet artışı konusu var. TCMB’nin tespiti bu konuda başından beri değişmedi. TCMB’nin karar metninde enflasyondaki birim maliyet kaynaklı yükselişin kalıcı olmayacağını değerlendirdiklerini görüyorum.” dedi.
“Likidite adımlarının geçici olacağını tahmin ediyoruz”
Bloomberg HT'de Akıllı Para programına konuk olan Tacirler Yatırım Başekonomisti Özlem Bayraktar Gökşen, TCMB’nin Ağustos ayı faiz kararında hangi başlıkların öne çıktığını değerlendirdi. Gökşen, bugünkü PPK kararında krediler vurgusunun ve peşi sıra gelen zorunlu karşılıklara ilişkin basın duyurusunun önemli olduğunu belirtti.
Aktif Rasyosu çerçevesinde de aslında belki bir miktar düşüşler söz konusu olabileceğini söyleyen Gökşen, “Bu kanalla beraber, talep tarafında enflasyonist baskı yaratabilecek unsurların da törpülenmesi bekleniyor.” dedi. Geç likidite penceresinin kullanılacağına dair bir söylem olmadığını ve likidite adımlarının geçici olacağını tahmin ettiklerini belirten Gökşen, kurda oynaklık durmazsa Döviz tevdiat hesaplarında hareketin devam edeceğini ve enflasyon tahminimizi muhtemelen 2 haneliye çekeceğimizi sözlerine ekledi.
Yurt dışından uzmanlar TCMB’nin faiz kararını nasıl değerlendirdi?
Bloomberg HT’ye TCMB'nin faiz kararını değerlendiren Aberdeen Standard Kıdemli Yatırım Yöneticisi James Athey, “Merkez Bankası'nın şu an karşı karşıya kaldığı seçenekler inanılmaz derecede zorlu” dedi.
Lira’nın değer kaybetmesinin, yüksek enflasyon rakamlarının, zayıf büyümenin ve kredilerdeki hızlı artışın çok iyi bir kombinasyon olmadığını belirten Athey, “Repo oranlarını değiştirmeden zorunlu karşılıkları artırması, TCMB’nin likiditeyi azaltarak kredi koşullarını sıkılaştırmayı ve lirayı desteklemeyi amaçladığını gösteriyor” diye ekledi.
James son olarak bu kararın “TL üzerindeki baskıyı devam ettiren hassas bir dengeleyici hamle” olduğunu belirtiyor.
"Dolar güçlü duruşunu sürdürürse
yeniden 7.40 seviyelerine çıkabilir"FXTM Kıdemli Piyasa Analisti Lukman Otunuga faizlerin sabit kalmasına ilişkin, “Büyük oranda beklenen bir karar” dedi.
Merkez Bankası'nın TL’yi korumak için alışılmışın dışındaki araçları kullanmak zorunda kaldığını belirten Otunuga, “Ağustos'ta 7.40 seviyesinde TL'nin tüm zamanların en düşüğünü görmesiyle zayıflık hala ana konu olmaya devam ediyor” diye ekledi.
Otunuga, “Dolar/TL’nin 20 Ağustos itibariyle 7.34 civarlarında işlem gördüğüne” dikkat çekti ve dolar, Fed tutanakları sonrasındaki güçlü duruşunu sürdürürse, dolar/TL’nin yeniden 7.40 seviyelerine çıkabileceğini vurguladı.
"Merkez Bankası daha agresif bir faiz artırım döngüsüne girmek zorunda kalabilir"
Audacity Baş Küresel Stratejisti Karim Yousfi ise “Durum bu kadar kırılgan ve manevra alanı kalmamışken Merkez Bankası'nın çok fazla seçeneği olduğunu düşünmüyorum” dedi ve TCMB’nin giderek seçeneklerini ve araçlarını tükettiğini söyledi.
Monex Europe FX Piyasaları Analisti Simon Harvey, “Merkez Bankası'nın faizlerde bir değişikliğe gitmemesi piyasa beklentileriyle uyumlu geldi. Fakat bu adım sonuç vermezse, banka ileride daha agresif bir faiz artırım döngüsüne girmek zorunda kalabilir” diye belirtti.
Likidite önlemleri gibi araçların kullanılarak faizlerin yüksek tutulmaya çalışıldığına dikkat çeken Harvey, “TCMB koşulların daha da kötüleşmesi halinde kendisine çok az bir manevra alanı bıraktı” dedi.