Advertisement

Ziraat Bankası, tarımsal kredi borçlusu müşterilerine yapılandırma programı sunma kararı aldı.

Ziraat Bankası Kredi Risk İzleme ve Tasfiye Genel Müdür Yardımcısı Recep Türk, “Bu imkân ile 30 Kasım 2021 tarihinde takip hesaplarında borcu bulunan tarımsal kredili müşterilerin, takipteki tarımsal kredilerine yönelik ödeme kolaylığı sunuluyor. 31 Mart 2022 tarihine kadar sürecek uygulamada, takip hesaplarında bulunan tarımsal kredi borcunun tek seferde kapatılması halinde, kredilerin takibe intikal ettiği tarihten sonraki dönem için, temerrüt veya başka herhangi bir ad altında faiz talep edilmeyecektir. Takipteki tarımsal kredinin tek seferde ödenmesi imkânı bulunmaması halinde ise cari kredi faiz oranlarından hesaplanacak toplam borç, tarımsal faaliyetine devam eden müşterilerin gelir elde etme dönemlerine uygun şekilde faizsiz olarak 60 aya kadar taksitlendirilebilecektir” dedi.

Ziraat Bankası’nın bu uygulaması 31 Mart 2022 tarihine kadar geçerli olacak. 30 Kasım 2021 tarihinde tarımsal kredilerden kaynaklı takip hesaplarında bakiyesi bulunan müşteriler uygulamadan faydalanabilecek.

Wall Street ve Londra’daki bazı stratejistler, ABD Merkez Bankası Fed’in faiz artırımlarına başlamasının alışılagelmiş etkinin aksine dolar üzerinde baskı kurmasını bekliyor.

Stratejistler faiz artırımlarının ilerleyen dönemlerde ekonomideki toparlanmanın önüne geçeceğini belirtirken, dolar alım opsiyonlarına talep 9 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Hisse senetlerinde satışların derinleştiği ocak ayının ikinci yarısında %2 yükselen Bloomberg Dolar Endeksi de yıl başından bu yana elde ettiği kazançları da silmiş ve yataya dönmüş durumda.

Rabobank Döviz Stratejisi Direktörü Jane Foley, “Getiri eğrisindeki düzlük, piyasanın ‘faiz artışları nedeniyle, çok uzak olmayan bir gelecekte büyümenin yeniden yavaşlayacağını’ düşündüğünü gösteriyor. Bu da yılın ikinci yarısında dolar üzerinde bir etki yaratacak” dedi.

Diğer merkez bankaların şahinleşmesi de doları baskılıyor

Doların zayıf seyrinde Avrupa ve İngiltere gibi diğer büyük merkez bankalarının şahinleşmesi de etkili oluyor. Doların diğer büyük para birimlerine karşı bir aylık satım ve alım opsiyonlarının oranı, her ne kadar hala alım opsiyonları lehine olsa da, Mayıs ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Bu durum, yatırımcıların dolarda gelecekteki bir yükseliş beklentisine prim ödemeye istekli olmadığına işaret ediyor.

Öte yandan Acadian Asset Management Portföy Yöneticisi Clifton Hill doların zayıf seyrini piyasaların Fed’in bilançosunu küçültmesi haberine hazır olmamasına bağlıyor.

Hill, “Yatırımcılar, iyimser senaryoların fiyatlandığı dolar pozisyonlarını güncellemek durumunda kaldılar. Piyasa Fed adımlarının büyümeye nasıl bir etkisi olacağına odaklanmaya başladı” dedi.