HABERLER ABONE OL

1-TCMB bir kez daha pas geçti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ekim toplantısında da politika faizini sabit tuttu.

Böylelikle birbirini izleyen yedinci toplantıda da faiz sabit tutulmuş oldu. TCMB Eylül ayında enflasyonun ana eğiliminin bir miktar yükseldiğine ve enflasyondaki iyileşmenin hızına dair belirsizliğin son dönemdeki veri akışı ile arttığına işaret etti.

2-Konut fiyatlarında reel kayıp ivmelendi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) konut fiyat endeksine göre, konut fiyatları 2024 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1 oranında artarken bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 27,4 oranında arttı, reel olarak ise yüzde 14,7 oranında azaldı.

Konut fiyatlarındaki reel kayıp 2018 yılını bile geride bıraktı.

3-Daron Acemoğlu'na Ekonomi Nobeli

2024 Nobel Ekonomi Ödülü'nün sahibi Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson oldu.

Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson, kurumların nasıl oluştuğu ve refahı nasıl etkilediği konusundaki araştırmaları nedeniyle Nobel Ekonomi Ödülü’ne layık görüldü.

4-AMB'den aralıksız ikinci faiz indirimi

Avrupa Merkez Bankası (AMB) piyasa beklentileri doğrultusunda Eylül ayının ardından Ekim ayında da faiz indirimi kararı aldı. Banka enflasyondaki hızlı gerilemenin bölgenin hız kesen ekonomisine destek sağlamasına olanak vermesi üzerine, bu yıl faiz oranlarını üçüncü kez düşürmüş oldu.

5-Çin ekonomisinde büyüme yüzde 5 hedefinin altında kaldı

Çin ekonomisi Temmuz-Eylül çeyreğinde yüzde 4,6 ile beklentilerin üzerinde büyüdü, ancak ülkenin yüzde 5’lik büyüme hedefinin altında kaldı.

6-Japonya'da enflasyon Nisan ayından bu yana ilk kez yavaşladı

Japonya'nın temel enflasyon göstergesi, bu ayın sonlarında yapılacak merkez bankası toplantısı öncesinde, beş ay içinde ilk kez Eylül ayında yavaşladı.

7-Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon beklentilerin altında arttı

Euro Bölgesi'nde tüketici fiyat endeksi (TÜFE), Eylül ayında yıllık bazda yüzde 1,7 artarak beklentilerin altında gerçekleşti.

Advertisement