Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini koronavirüs vaka saysındaki sert artışa ve Fed'in politika toplantısından çıkan sonuçlara çevirmesinin ve fiyatlar için bir sonraki katalizörü beklemesinin ardından, doların sakin bir seyir izlediği ortamda, kazancını üst üste ikinci haftaya taşımaya yöneldi.

Küresel Kovid-19 vaka sayısı, virüsün yayılmasının hız kesmemesi ile birlikte, John Hopkins Üniversitesi'nin verilerine göre 30 milyonu aştı. ABD, Hindistan ve Bezilya en yüksek vaka sayısına sahip ülkeler arasında yer almaya devam ediyor.

Bu haftaki toplantıda, Fed yetkilileri, faizin önümüzdeki yıllarda düşük kalmaya devam edeceğini işaret etti, ancak bazılarının beklediğinin tersine, varlık alımlarına ilişkin bir açıklama yapmadı.

Spot altın, Perşembe günü yüzde 0.7 değer kazandıktan sonra yüzde 0.6 kadar yükselerek Londra saati ile 07.25'te ons başına 1,995.62 dolara kadar çıktı. Metal bu hafta yüzde 0.7 yükseldi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.3 yükselerek ons başına 27.1050 dolara çıkarken, platin ve paladyum yüzde 0.3 değer kazandı.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Perşembe günü yüzde 0.3 düştükten sonra fazla değişmedi.

Singapur'da IG Asia piyasa stratejisti Jingyi Pan, "Altın fiyatlarındaki yükseliş, risk beklentilerinde değişikliğe ilişkin fazla bir gelişme olmamasından dolayı, büyük ölçüde dolardaki hareketlerden kaynaklandı," dedi ve "Fed ilave destek konusunda varlık alımlarının artırılması ya da detaylı sözlü yönlendirme anlamında fazla bir işaret vermezken, faizlerin uzun süre düşük tutulacağı görüşü daha da sağlamlaştırıldı ve bu durum doları baskı altında tuttu. İleriye bakıldığında, yatırımcı radarında hem olası ilave ABD mali desteği ve ABD seçimleri gibi iki büyük olay olacak ve bunlar altın fiyatlarında yeni canlanmaya yol açabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Singapur'da Phillip Futures emtidan sorumlu kıdemli müdür Avtar Sandu, "Büyük merkez bankalarının açıklamalarından çıkan sonuç; ekonomik büyümeye ilişkin ciddi endişelerinin sürdüğü ve aşırı düşük ve negatif faizlerin çok uzun süre devam edeceği şeklinde. Bu durum altın fiyatlarını uzun vadede desteklemeli," dedi ve "Ancak altını son rekor seviyelerinin daha da üzerine çıkaracak yeni faktörlerin olmamasından dolayı, fiyatların konsolide olması ve kısa vadede bu seviyelerde dalgalanması bekleniyor" değerlendirmesinde bulundu.

Piyasa izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Avrupa'nın rafine merkezi İsviçre'den Çin'e altın şhracatı beş aylık aradan sonra yeniden başladı.

*ABD'de Perşembe günü açıklanan veriler, işsizlik maaşı başvurularındaki düşüşün tekrar başladığını gösterdi. Bu durum ülkede işgücü piyasasının kademeli bir şekilde toparlandığını işaret ediyor.

*İngiltere Merkez Bankası Perşembe günü, ekonominin artan koronavirüs vakaları ve anlaşmasız Brexit riski ile karşı karşıya olması ile birlikte, tarihinde ilk kez negatif faiz uygulamasını getirebileceğinin en somut işaretini verdi.