Advertisement

Volkswagen AG'nin CEO'su Herbert Diess beş ya da on yıl içerisinde dünyanın en değerli şirketinin bir otomobil üreticisi olacağı şeklinde bir tahmin yürütmüştü. Yatırımcıların Tesla Inc. ve diğer elektrikli otomobil üreticilerine gösterdiği ilgiye bakılacak olursa bu tahmin daha yakın bir zamanda gerçek olabilir.

Tesla'nın piyasa değeri bu hafta 540 milyar doları aştı. Böylece, beklenen kârının 250 katından işlem gören üretici, Bloomberg verilerine göre dünyanın Borsaya açık en değerli 10. şirketi oldu.

New York'ta işlem gören üç Çinli elektrikli otomobil üreticisi Nio Inc., XPeng Inc. ve Li Auto Inc.'in toplam piyasa değeriyse 154 milyar dolar civarında. Hiçbiri kâr etmiyor ve en son açıklanan çeyrek verilerine göre toplam 30 binden az araç teslimi yaptılar. Bu rakam Volkswagen’in otomobil satış hacminin yüzde 1'inin biraz üzerinde.

İngiltere merkezli Arrival Ltd. elektrikli otobüs ve kamyonet üreticisi. Henüz bir start-up olan şirket SPAC ile halka arza hazırlanıyor. Gelecek yıla kadar üretime başlamayacak olan şirket 16 milyar dolar civarında değerlendi.

Elektrik devrimi gerçek, ancak hisse senetlerinde balon olabilir

Elektrik devriminin gerçek olduğu doğru. İçten yanmalı motorlardan uzaklaşma da hız kazanıyor. İklim açısından bakıldığında yatırımcıların sermayelerini bu tarz girişimlere yönlendirmeleri de iyi bir gelişme. Ancak Bloomberg News'in haberine göre değerlemelerde balon oluşmuş olabilir. Hayal kırıklığı ihtimali hafife alınmayacak kadar yüksek; bu durum özellikle de henüz gelir üretmeye başlamamış elektrikli otomobil üreticileri için geçerli.

Haberde her finansal balon gibi, elektrik otomobil hisselerindeki potansiyel balonu da hızlı servet rüyalarının körüklediği belirtiliyor. Elon Musk dünyanın en zenginleri listesinde Bill Gates'i geride bırakarak ikinci sıraya yerleşti.

Eski bir Musk destekçisi olan İskoç yatırım yöneticisi Baillie Gifford & Co., yakın bir zamanda Tesla hisselerinde milyarlarca dolarlık satış yaparak 20 milyar dolara karşılık gelen yüzde 3.72'lik bir pay bıraktı. Baillie Gifford, elindeki 6 milyar dolarlık Nio hissesiyle elektrikli araç yarışında birden fazla şirkete yatırım yapıyor. Çinli şirketin ABD'de işlem gören hisseleri bu yıl yüzde 1,235 yükseldi.

Nio'nun son dönemdeki seyri elektrikli araç hisselerindeki riski gözler önüne seriyor. Üç yılda 4 milyar dolardan fazla nakit yakan şirketin devam edebileceğine ilişkin endişeler Mart ayında zirveye çıkmıştı. Yerel hükümetin kurtarmasıyla hayatta kalabildi. Diğer yandan Tesla 2003 yılından beri en az iki kez iflasın eşiğine geldi.

Yarışa yeni giren şirketler öncülerin yaşadığı zorluklardan ders çıkardıklarını iddia ediyorlar. Ancak onların kaderinin mevcutlardan daha az inişli çıkışlı olacağını düşünmek için güçlü bir sebep yok.