Borsa İstanbul'un takas verileri Kasım ayında yabancı yatırımcının piyasaya geri dönüşünü net bir şekilde ortaya koydu.

Verilere göre Kasım'da yabancı yatırımcılar Haziran ayından sonra ilk defa nette alım tarafında bulundu. Bu yıl içerisinde ikinci defa nette alım tarafında yer alan yabancı yatırımcılar Kasım'da net 1 milyar dolarlık alım gerçekleştirdi. Yabancılar Kasım'da 29,5 milyar dolarlık alım, 28,5 milyar dolarlık satış yaptılar.

Ocak-Kasım dönemi verilerine bakıldığında ise 172,5 milyar dolarlık alıma karşı 177,7 milyar dolarlık satış ile yabancıların nette 5,2 milyar dolarlık satış tarafında yer aldığı görüldü.

Kasım'da yabancı en çok Garanti BBVA aldı, en çok Turkcell sattı

Kasım ayında en fazla alınan hisse senetleri arasında Garanti Bankası, Akbank, Tüpraş, Koç Holding ve Türk Havayolları yer aldı. En fazla satılan hisse senetleri ise Turkcell, Migros, Koza Altın, Anadolu Efes ve Ülker Bisküvi oldu.

Rakam bazlı ele alındığında Garanti’de 2.9 milyar TL, Akbank’ta 962 milyon TL ve Tüpraş’ta 917 milyon TL alım olurken; Turkcell’de 957 milyon TL, Migros’ta 220 milyon TL ve Koza altında 189 milyon TL satım gerçekleşti.

Kasım ayında Turkcell'de ortaklardan Letterone'a bağlı IMTIS Holding Turkcell'in dolaşımdaki paylarının yüzde 5'ine kadar satış kararı almıştı. Dolayısıyla Turkcell'de takas verilerine yansıyan yabancı satışının arkasında bu ortak satışının etkisi görüldü.

Pazar bazlı incelendiğinde Yıldız Pazar’da 209,7 milyar TL alım, 201,5 milyar TL satım gerçekleşti. Ana Pazar’da bu rakam 25.2 milyar TL alım, 25.1 milyar TL satım yönünde kaydedildi.

Advertisement